неделя, 6 октомври 2019 г.

Свински гърди на фурна с пепър марината



Ами, простичка рецепта. Исках да си купя свински гърди с кост, уж ми дадоха с кост, ама костите се изгубиха някъде в тях. Реших да изпека цяло парчето във фурната, само със сол и пипер, и като се почна... всички пипери, които имах, отидоха за марината. И ей го, пепър свинско. Пикантно и вкусно.
Много си отиваше с млечен сос с орехи, сумак и нар. И разбира се - картофки :)


* 1 кг свински гърди с кост

За марината:
* 3-4 с.л. зехтин
* 1 ч.л. сол
* черен пипер
* червен сладък пипер
* червен сладък пипер смлян на едри люспи
* червен лют пипер на люспи
* кайенски пипер
* пушен пипер
* меланж от зелен пипер, розов пипер и бял пипер

и... 100 мл вода


Смесвам пиперите на око/ като ориентир - по около 1 ч.л. равна от всички, без лютите. от тях по 1/2 лъжичка/, добавям зехтин и сол и намазвам свинските гърди. Хубаво би било да се оставят за 2-3 часа поне в хладилник. А ако няма време, слагат се в тавичка, добавя се водата, покриват се с фолио и се пекат на 200 градуса 90 минути, след което се маха фолиото и се запичат 30 минути, като периодично се поливат със соса от тавичката.

Сервирах ги с млечен сос от кисело мляко 4,5 %, смесено с малко лимонов сок, зехтин, леко запечени орехови ядки, сумак, щипка сол, черен пипер и зрънца нар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар