неделя, 6 октомври 2019 г.

Сини кебап/ Sini kebabi- Tepsi kebabi



Още едно предложение за кебап от турската кухня. Идея за бърза вечеря, а и вкусна при това.
Тепси кебап, доколкото разбирам е кебап в тавичка, или кебап на поднос. Може да се направи с агнешка кайма, с телешка кайма, или смес, а може и по български вкус, смес кайма от свинско и телешко. Спрях се на последното. Не че не съм правила кебап само с телешко, но така реших.
Излизат 8 прилични парченца и да кажем, че е достатъчно за четирима.

Сини кебап/ Sini kebabi- Tepsi kebabi


* 1 кг кайма по избор (агнешка, телешка, смес от свинско и телешко)
* 1 зелена чушка/пиперка
* 1 червена чушка/пиперка
* 1 глава лук
* 1/2 връзка магданоз
* сол на вкус (аз слагам по 2 равни ч.л., тъй като каймата ми не е осолена)
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 ч.л. лют червен пипер
* 1/2 ч.л. кимион

* 2-3 с.л. зехтин
* 1 с.л. доматено пюре + 50 мл вода

За гарниране:
* 4 малки доматчета (Рома)
* 4 чорбаджийски чушки, или други нелютиви чушки


В блендер смиламе пипера, магданоза и лука. Добавяме ги към каймата и прибавяме подправките. Омесваме хубаво.
Поръсваме тава за печене със зехтин и разстиламе каймата в нея. Изравняваме и нарязваме като торта на 8 парчета.
Доматеното пюре размиваме с малко вода и изсипваме върху каймата. Подреждаме на всяко парче по половин чорбаджийска чушка и половин домат.
Ястието печем в загрята на 200 градуса фурна за 45 минути.


В случая сервирах ястието с дзадзики по персийски, което идеално му пасва.

Дзадзики по персийски



* 1 кофичка цедено мляко, или 4,5% масленост кисело мляко /400 г/
* 1/2 прясна краставица
* 2-3 с.л. прясна мента (или 1 с.л. сушена мента)
* 2 с.л. копър
* 1 чаша леко запечени орехови ядки
* 1 с.л. сумак
* 4-5 скилидки чесън
* сол на вкус
* 1-2 с.л. зехтин
* 1 с.л. сушени листа от роза
Краставицата се нарязва на кубчета. Леко запечените орехи се скълцват с ножа на едро. Чесънът, ментата и копърът се нарязват на ситно.
В купа се смесват всички продукти, като част от орехите се оставят за украса. Сместа се разбърква, изсипва се в сервизна чиния, украсява се с листенца от рози, орехови ядки, копър, поръсва се със сумак и по желание може да се добавят зрънца нар. Охлажда се 1 час преди сервиране.
/Ореховите ядки запичам за минута, минута и половина в чиния, в микровълновата фурна/


Източник: Сини кебап
Сини Кебап

5 коментара:

  1. Кралицата на кебапите си ти, не зная вече от кой да ги почвам, като всичките ги искам едновременно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, прекрасни предложения...хем цветни, хем вкусни :)
    доста интересно звучи това "дзадзики" по персийски с тези листенца от роза:)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета :)
    Алби, съвсем лек дъх има, като постоят малко листенцата. Не е нещо УАУ или пък да е много ароматно :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, този кебап и аз съм си го харесала, но още не съм стигнала до него... Видях да го прави Максуд Ашкар по тв 24kitchen - няма особени разлики с този, който ти си избрала. При всички случаи изглежда обещаващо вкусен!

    ОтговорИзтриване
  5. Намерих го, Васи. https://www.24kitchen.bg/recipe/kebap-v-tava
    Да, едно и също. Само той слага картоф. А, и чесън.
    Аз гледах от долните две клипчета, които съм споделила накрая на публикацията.
    Както и да го направиш - вкусно ще е :)

    ОтговорИзтриване