Едно предложение за вечеря, отново от турската кухня.
Всеки град си има автентична рецепта за кебап и Балабан кебап е типичен за град Ескишехир (Eskişehir).
Пак има леки разминавания в рецептите, главно в подправките, които се добавят в каймата, но убедена съм, крайният резултат е еднакво вкусен.
Ето на коя рецепта се спрях аз: Балабан кебап
Може да добавите само посочените подправки: сол, черен пипер, да добавите лук и хляб в каймата, а може да обогатите още на вкус, като добавите подправки на вкус, или кимион, чубрица, сумак, кориандър, лют пипер и т.н.
Ето и моя вариант за 3 порции:
Балабан кебап/ Balaban kebabi
* 500 г смляно месо (телешко, агнешко) - аз си направих микс свинско с телешко
* 1 глава ситно нарязан лук
* 2 филии сух хляб (накиснат във вода и отцеден, а след това надробен)
* 1 яйце
* 1 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1/2 к.л. смлян кимион
* 1 ч.л. чубрица
* 1 с.л. сумак
* 1/2 ч.л. лют пипер
* 3-4 с.л. олио за пържене
Смесете всички продукти, омесете кайма и оставете за няколко часа в хладилник
Оформете малки кюфтета и изпържете в тиган с малко мазнина и от двете страни.
За доматения сос:
* 1 голям буркан консерва белени домати /или ако имате сгъстено домашно доматено пюре около 350 г)
* 2 супени лъжици краве масло
* щипка черен пипер
* сол
* щипка мащерка
* 1 скилидка чесън/ нарязана на ситно
* щипка захар
За доматения сос:
Изсипете консервата домати (несгъстените) и оставете да ври на тих огън, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти и се изпари водата.
Загрейте кравето масло (2 лъжици), добавете чесън нарязан на ситно, задушете за минута, добавете доматите, щипка сол, щипка захар, мащерката и гответе 4-5 минути. Опитайте на вкус, ако киселее, добавете съвсем малко захар.
Пасирайте соса.
При сервиране:
* 250 г кисело мляко
* 2 стръка магданоз/ нарязани на ситно
* плосък хляб - Рамадан пиде (за 3 порции е нужен половин хляб)
* 2-3 с.л. зехтин
* 20 г краве масло
* 3 чушки сиврия запечени на грил тиган
* 5-6 чери доматчета, разполовени и запечени в намаслен грил тиган
* 2-3 стръка нарязан на ситно магданоз
За поливане:
30 г сгорещено краве масло
Загрейте маслото и зехтина в широк тиган. Нарежете хляба на кубчета и запържете в мазнината от всички страни.
В сервизна чиния поставете първо запържените хапки хляб, отгоре полейте с горещ доматен сос. Добавете няколко лъжици кисело мляко. Подредете кюфтенца, запечени чушки и домат, поръсете с магданоз и полейте ястието с 1-2 с.л. сгорещено краве масло.
Сервирайте ястието топло.
Последната снимка казва "Ела ме изяж"
ОтговорИзтриванеСтрахотен е този кебап!
Много примамлива порция, Даре!
ОтговорИзтриване