петък, 19 октомври 2018 г.

Рамадан пиде - Ramazan Pidesi



Преди да покажа традиционен кебап от турската кухня, който ми легна на сърце, ще покажа традиционен плосък хляб от турската кухня, който се използва при приготвяне на това основно ястие. Хлябът е просто страхотен! Приготвя се лесно, коричката е хрупкава, вътрешността въздушна, а добавен към кебапа запържен в масло, си е направо наслада за сетивата.

Варианти за приготвяне на хляба намерих няколко. А и в интернет информация много, та е въпрос на предпочитания на коя рецепта да се спрете. Аз си харесах няколко, на заложих на тази: Ramazan Pidesi

Поръската на хляба е от черен сусам или черен кимион. Но поради липса на последния, моят е поръсен с микс от черен и бял сусам, с малко ленено и маково семе.

За тестото:
* 250 мл хладка вода
* 1 ч.л. захар
* 20 г прясна мая

Смесват се продуктите и се оставя сместа за 10 минути.

* 400 г брашно (+ още малко за премесване)
* 1 ч.л. сол

Брашното се смесва със солта, прави се кладенче в средата, добавя се сместа с маята и се замесва тесто. Меси се продължително, с разтегливи движения, върху поръсен плот с брашно. Тестото е леко лепкаво в началото, но внимавайте с поръсването на брашното. Не трябва да става твърдо тесто.
Добра опция е да сложите продуктите в описания ред в хлебопекарната и да оставите тестото да се омеси и втаса в нея.
Готовото тесто се слага в купа, покрива се със свежо фолио и се оставя за около 1 час да втаса и удвои обема си.
След като втаса се изважда върху поръсен плот с брашно /леко е лепкаво/. Оформя се на топка с няколко движения, без интензивно да се меси.
Топката тесто се премества върху тава за печене, покрита с хартия за печене. /Може да поръсите малко брашно върху хартията/ Отново се оставя да почива, този път за около 15 минути, покрито с кърпа.

За намазване и поръсване:
* 1 жълтък
* 3 с.л. масло или зехтин
* черен сусам, черен кимион
Жълтъкът и маслото се смесват и разбиват с вилица.

Маха се кърпата от тестото. С намаслени пръсти в яйчено-маслената смес се оформя тестото, както е показано на снимките и клипа.


Оформеното тесто на плосък хляб се намазва с останалата яйчено-маслена смес. Поръсва се с черен сусам или черен кимион и се слага във фурната. Пече се за около 10-15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса, на второ ниво отдолу нагоре. Аз сложих хляба в студена фурна на средна ниво. Включих на функция вентилатор само с долно нагряване /на 200 градуса/ и хлябът беше готов за 20 минути.

Изваден горещ от фурната е с много хрупкава коричка, а вътре е въздушен, мек, с мехурчета.

След като престои и се охлади, коричката омеква.

А след малко следва и рецептата за турски Искендер кебап, в който е включен този чудесен хляб :)




2 коментара:

vesela каза...

В комплект или не с кебапа - чудесно пиде!

Гуинет каза...

Чудесно изпълнение! Включено е вече в топ листата ми :)!