За 12 броя бишкотени сладки:
Бишкоти по рецепта на Кремена Русева
Бишкоти:
* 3 яйца
* 110 г пудра захар
* 120 г брашно
* 1 ч.л. течна ванилия
* пудра захар за поръсване
За шоколадовия крем:
* 200 мл млечна сметана 30% масленост
* 200 г тъмен шоколад с поне 50% какао
* 2 с.л. ром (или есенция ром)
* 3 пълни с.л. пудра захар
За глазурата:
* 100 г черен шоколад с поне 50% какао
* 20 г краве масло
Бишкоти:
Първо се приготвят 2 тави за печене, покрити с хартия за печене.
Шприц или пош за шприцоване на бишкотите, но без накрайник.
Разделят се в две отделни напълно сухи купи белтъците и жълтъците. С половината захар се разбиват белтъците с миксер, като захарта се добавя на порции, (за около 4 минути) до получаване на твърд сняг. А с останалата захар и ванилията се разбиват жълтъците до побеляване (около 2-3 минути).
С шпатула внимателно се смесват двете смеси, като се добавя на порции сместа с жълтъците към тази с белтъците и се загребва от дъното и се обръща отгоре с шпатулата, за да не спадне сместа.
На 2-3 порции се добавя и брашното, като отново внимателно се разбърква с шпатулата, както при смесването на жълтъците и белтъците.
Включва се фурната да загрява на 180 градуса с горно и долно нагряване.
Готовата смес се поставя в пош или няколко пъти се пълнят ретро шприцовете, както обикновено правя аз :) и се шприцоват бишкоти в тавите за печене, на разстояние една от друга. /Ползваме шприца и поша без накрайник, защото ни трябват гладки бишкоти/. Общо от сместа излизат 24 броя бишкоти, за 12 броя сладки.
Бишкотите се пекат на средна скара между 10-12 минути.
Изваждат се, оставят се да се охладят и внимателно се отлепват.
Шоколадов крем:
Сметаната се загрява в съд на котлона до кипване. Маха се от котлона, добавят се ромът и пудрата захар, разбърква се сместа, а след това се добавя начупеният шоколад. Сместа се разбърква с лъжица до получаване на хомогенна маса. Оставя се напълно да се охлади на стайна температура, а след това се охлажда в хладилник, докато се сгъсти (за малко повече от час, като периодично се разбърква).
Глазура:
В купя на водна баня се разтопяват заедно шоколадът с маслото, до получаване на гладка маса.
Сглобяване на сладките.
Бишкотите се слепват по две с шприцован шоколадов крем. Потапят се от едната страна в глазурата, подреждат се в сервизна чиния и след това се охлаждат на стайна температура - около 10-15 минути, а след това в хладилник.
Хубаво е да се оставят няколко часа да престоят преди консумация. Добре да се споят и омекнат.
Оле, това е ужасно вкусно! Не знаеш изобщо какво ми причиняваш!
ОтговорИзтриванеСърцетуп 😁
ОтговорИзтриванеКато ги видях във ФБ, ми заприличаха на шоколадов хот-дог:)
ОтговорИзтриванеВеднъж съм пекла бишкоти, но твоите са страхотни!
Благодаря, Алби :)
ОтговорИзтриванеОткакто открих рецептата за направа на нашите си бг бишкоти, сигурно съм ги правила 20 пъти. Много тирамисута уважиха и много торти. Това е класическа БГ бишкота от моето детство и винаги съм свързвала бишкотите с домашните торти на мама и този десерт, който съм показала и си има име, но не го пиша, че чувам предявени са искове за промяна на името :)
Чудесно! Никога не съм приготвяла домашни бишкоти, записвам за времето, когато ще имам време:))
ОтговорИзтриване