четвъртък, 11 февруари 2021 г.

Бишкотени сладки с шоколадов крем и глазура

 


За 12 броя бишкотени сладки:

Бишкоти по рецепта на Кремена Русева

Бишкоти:

* 3 яйца

* 110 г пудра захар

* 120 г брашно

* 1 ч.л. течна ванилия

* пудра захар за поръсване


За шоколадовия крем:

* 200 мл млечна сметана 30% масленост

* 200 г тъмен шоколад с поне 50% какао

* 2 с.л. ром (или есенция ром)

* 3 пълни с.л. пудра захар


За глазурата:

* 100 г черен шоколад с поне 50% какао

* 20 г краве масло


Бишкоти:

Първо се приготвят 2 тави за печене, покрити с хартия за печене. 

Шприц или пош за шприцоване на бишкотите, но без накрайник. 

Разделят се в две отделни напълно сухи купи белтъците и жълтъците. С половината захар се разбиват белтъците с миксер, като захарта се добавя на порции,  (за около 4 минути) до получаване на твърд сняг. А с останалата захар и ванилията се разбиват жълтъците до побеляване (около 2-3 минути).

С шпатула внимателно се смесват двете смеси, като се добавя на порции сместа с жълтъците към тази с белтъците и се загребва от дъното и се обръща отгоре с шпатулата, за да не спадне сместа. 

На 2-3 порции се добавя и брашното, като отново внимателно се разбърква с шпатулата, както при смесването на жълтъците и белтъците.

Включва се фурната да загрява на 180 градуса с горно и долно нагряване.

Готовата смес се поставя в пош или няколко пъти се пълнят ретро шприцовете, както обикновено правя аз :) и се шприцоват бишкоти в тавите за печене, на разстояние една от друга. /Ползваме шприца и поша без накрайник, защото ни трябват гладки бишкоти/. Общо от сместа излизат 24 броя бишкоти, за 12 броя сладки.

Бишкотите се пекат на средна скара между 10-12 минути.

Изваждат се, оставят се да се охладят и внимателно се отлепват.


Шоколадов крем:

Сметаната се загрява в съд на котлона до кипване. Маха се от котлона, добавят се ромът и пудрата захар, разбърква се сместа, а след това се добавя начупеният шоколад. Сместа се разбърква с лъжица до получаване на хомогенна маса. Оставя се напълно да се охлади на стайна температура, а след това се охлажда в хладилник, докато се сгъсти (за малко повече от час, като периодично се разбърква).

Глазура:

В купя на водна баня се разтопяват заедно шоколадът с маслото, до получаване на гладка маса.


Сглобяване на сладките.

Бишкотите се слепват по две с шприцован шоколадов крем. Потапят се от едната страна в глазурата, подреждат се в сервизна чиния и след това се охлаждат на стайна температура - около 10-15 минути, а след това в хладилник.

Хубаво е да се оставят няколко часа да престоят преди консумация. Добре да се споят и омекнат.




5 коментара:

  1. Оле, това е ужасно вкусно! Не знаеш изобщо какво ми причиняваш!

    ОтговорИзтриване
  2. Като ги видях във ФБ, ми заприличаха на шоколадов хот-дог:)
    Веднъж съм пекла бишкоти, но твоите са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Алби :)
    Откакто открих рецептата за направа на нашите си бг бишкоти, сигурно съм ги правила 20 пъти. Много тирамисута уважиха и много торти. Това е класическа БГ бишкота от моето детство и винаги съм свързвала бишкотите с домашните торти на мама и този десерт, който съм показала и си има име, но не го пиша, че чувам предявени са искове за промяна на името :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно! Никога не съм приготвяла домашни бишкоти, записвам за времето, когато ще имам време:))

    ОтговорИзтриване