Рецептата за този пастет имам от кумата ми. За първи път опитах приготвен от нея миналата година и се влюбих в този пастет. Приготвям вече сигурно десетина пъти.
Единствената съставка, която пропускам последните няколко приготвяния на пастета, са гъбите. Просто забравям да купя. А много често желанието за приготвяне на пастет изниква спонтанно, а дроб винаги имам наличен. Важна стъпка според мен е запичането на пастета за по-добър вкус. Не я пропускайте.
* 500 г свински черен дроб
* 1 малка глава лук
* 5 скилидки чесън
* 2 гъби печурки (може и без тях)
* 2-3 с.л. олио или зехтин
* 1 ч.л. настъргана лимонова кора
* 2 щипки захар
* 2 карамфилчета (счукани)
* 2 ч.л. сушена мащерка
* 1 с.л. пресен магданоз
* 150 г краве масло
* 50 г заквасена сметана (може 50 мл готварска млечна неподсладена сметана)
* 100 мл червено вино
* 100 мл бренди
* черен пипер и сол на вкус
* 5-6 нарязани шайби лимон
Дробът се нарязва на тънки филийки (по около 1 см).
Лукът, чесънът и гъбите се нарязват на ситно и се запържват в загрят тиган с мазнина (олио или зехтин).
Когато омекнат се добавят дробът, захарта и подправките. Запържват се при непрекъснато разбъркване, за около 5 минути. Добавя се сметаната и когато се редуцира до леко сгъстяване се маха от котлона и дробът се поставя в блендер.
Същият тиган се връща на котлона, добавят се виното и брендито, деглазира се и се оставя да се редуцира сместа наполовина. Добавя се сместа в блендера при дроба.
Накрая сипваме 1/2 от разтопеното краве масло, малко сол и черен пипер и пасираме сместа.
/След като е готов пастетът, опитайте и при нужда добавете още сол и пипер/
Пастетът се разпределя в огнеупорни купички /малко над средата на купичките/, изравнява се.
Отгоре се разпределят шайбите лимон и във всяка купичка се добавят по лъжица, две разтопено краве масло.
За удобство поставете купичките в тава за печене и сложете в загрята на 180 градуса фурна. Печете 15 минути.
Не увеличавайте градусите и не печете по-дълго време. Пастетът може да се препече и изсъхне, а на по-високи градуси може и да изкипи маслото, ако са препълнени купичките.
Съхранявайте в хладилник, като е желателно всяка купичка да е покрита с прозрачно фолио, за да не изсъхва пастетът.
Няма коментари:
Публикуване на коментар