Вариантите са няколко, като най-често срещам вариант на бюрека с кори за баклава, 2-3 кори за бюрек - баница, от по-дебелите, като нашенските на сач, краве масло, овче сирене на конци и чедър.
Фините кори за баклава се разделят на две части и едната част (примерно 10 кори) се редят една по една в кръгла тава, като помежду се намазват с масло. След като се наредят се нарязват на квадрати. Върху тях се подреждат начупени от дебелите кори, които са потопени във вряща вода и отцедени. Добавя се сирената едно върху друго- настъргани, отгоре пак няколко кори от дебелите, потопени и отцедени от врящата вода, върху тях останалите 10 кори за баклава, които помежду се намазват с разтопено краве масло.
Бюрекът се пече на слаб котлон, като последващо се обръща с помощта на тава, така разрезите на квадрати остават от горната страна и се запича и от другата страна. Сервира се нарязан на квадрати с точещи се сирена.
Това е единият вариант, а другият вариант е вместо дебелите кори да се потапят във вряща вода, да се потапят в смес от прясно мляко разбито с яйца. Примерно чаша прясно мляко и 2 яйца и така да се подреждат в тавата.
Аз направих моят бюрек на фурна. За дебелите кори - нямах подходящи. Използвах одрински кори за баница, които не бяха достатъчно плътни и при потапяне във вряща вода станаха малко на лепило, затова последващо ги нарязах и ги полях със смес от 2 яйца, 100 мл прясно мляко и 1/2 ч.л. бакпулвер, а бюрека изпекох на фурна. Стана толкова въздушен, сочен, млечен и пухкав, че много ми хареса.
Тук може да видите варианта с корите, които се потапят във вряща вода, а и да видите начина за приготвяне на бюрека на котлон.
И още един вариант с домашно точени кори: Адана бюрек
А ето тук с мляко и яйца: Адана бюрек
Може да отрежете корите с формата на тавата, да са кръгли. Аз ги ползвах цели, като просто подгъвах краищата на корите.
* 400 г кори за баклава и сладкиши
* 2 от по-дебелите кори за баница ( на сач)- българските са доста големи и 2 броя ще са достатъчни.
* 1 пакетче краве масло - 125 г + 20 мл олио
* 2 яйца
* 100 мл прясно мляко
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 400 г сирене чедър ( или краве кашкавал) настърган
* 200 г сирене на конци (или краве сирене)
За намазване на бюрека:
* 1 разбито яйце
За поръсване на бюрека:
* мак, сусам, черен кимион
Приготвяне:
Фините кори за баклава се разделят на две части. Намазва се кръгла тава (може и правоъгълна) с масло и се редуват подреждането на корите една върху друга, като помежду се намазват с краве масло (не обилно, за да не стане мазна баницата). Когато свършат корите отгоре се подреждат начупени и потопени за секунди във вряща вода и отцедени от дебелите кори за баница. Поливат се с разбита смес от 100 мл прясно мляко, 1/2 ч.л. бакпулвер и 2 яйца. Върху тях се разпределят сиренето и кашкавала, а отгоре се подреждат следващите фини кори, които отново се намазват помежду с краве масло.
Готовият бюрек се нарязва на квадрати. Останалото масло се разбива с 1 яйце и се намазва бюрекът отгоре. Поръсва се със семена и се пече в загрята на 180 градуса фурна, на второ ниво отдолу нагоре, с включен само долен реотан с вентилатор. Пече се около 40-45 минути.
Ако печете с горно и долно нагряване на фурната, следете да не прегори бюрекът и при нужда покрийте отгоре с лист алуминиево фолио.
След изваждане, оставете да почине 10 минути, преди да разрежете и сервирате.
Ако ви е допаднал вариантът на котлон, може да видите по-горните линкове с рецепти за приготвяне.
И това е умопомрачително...но не се сещам кои са тези дебели кори, дето се трошат и топят във вода?
ОтговорИзтриванеКорите на сач, Веси :)
ОтговорИзтриване