Един приятна и доста сладка торта, подходяща за следобедно горчиво кафе :)
* домашно приготвени бишкоти
* лимонов кърд
* захаросани лимонови корички
* сметанов крем с кондензирано мляко
* дребни плодчета (черен касис, къпини) и листенца мента
* за напояване на бишкотите- прясно мляко, ром, захар и ванилия
* Домашни бишкоти - 24 броя:
* 3 яйца
* 110 г пудра захар
* 120 г брашно
* 1 ч.л. ванилов екстракт
* пудра захар и филирани бадеми (по желание) за поръсване
Фурната се загрява на 180 градуса.
За направа на бишкотите яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Белтъците се разбиват с половината захар на гъста и лъскава смес в продължение на 5-6 минути, докато се образуват връхчета при разбиване, които да не спадат.
Жълтъците, ванилията и останалата захар се разбиват до побеляване, около 4 минути на висока степен на миксера.
С помощта на шпатула се добавят жълтъците към белтъците и се разбъркват в една посока, като се загребва от сместа отдолу и се обръща отгоре.
Брашното се добавя на две части към яйчената смес, като се разбърква по същия начин, да не спадне сместа, а да остане въздушна и пухкава.
Подготвя се голяма тава покрита с хартия за печене.
С помощта на лъжица се сипва от сместа в тавата, като се оформят кръгли бишкоти. Поръсват се с пудра захар и филирани бадеми.
Пекат се за около 10-12 минути. Внимавайте да не ги препечете!
Оставят се да се охладят.
Лимонов кърд:
* 1 яйце
* 1 жълтък
* 100 г фина захар
* 50 мл пресен лимонов сок
* 1 ч.л. настъргана лимонова кора
* 75 г несолено студено масло нарязано на кубчета
Яйцето и жълтъкът се разбиват заедно със захарта, пресния лимонов сок и корите. Сместа се изсипва в тенджера и се разбърква с бъркалка на умерен огън, докато захарта се разтвори.
Добавят се няколко кубчета от студеното масло и се разбърква, докато маслото се разтопи и поеме от сместа, а след това се добавя следващата порция масло.
Лимоновият кърд се сгъстява още 3-4 минути на умерен огън (4-5 степен от 9), при непрекъснато разбъркване.
Сметанов крем:
* 250 мл млечна сметана
* 200 г кондензирано мляко
Добре охладената млечната сметана се разбива с миксер на пухкав крем. Добавя се кондензираното мляко и се разбива за кратко, колкото да се смесят двете съставки.
Захаросани лимонови кори:
* кората на два лимона
* кристална захар
Обелва се кората на лимоните с белачка за зеленчуци. Слагат се корите в съд с вода на котлона и когато водата заври се маха от огъня. Така се сменят 2-3 води. Накрая се претеглят като грамаж коричките и се слагат в съд със същото количество вода и захар, колкото тежат и се оставят да врарят в сместа, докато станат лепкави и прозрачни. Изваждат се с решетъчна лъжица върху хартия за печене, оставят се да се охладят и се нарязват на ситно.
За напояване на бишкотите:
* 1 чаша прясно мляко
* 2 с.л. захар
* 50 мл ром
* 1 ч.л. ванолова есенция
Сглобяване на тортата:
В правоъгълна тавичка 17х28 см се подреждат напоените за секунди в сместа от прясно мляко бишкоти (12 броя). Върху тях се разпределя 1/2 от сметановия крем. С лъжица се разпределя и 1/2 от лимоновия кърд. Върху него се поръсва със захаросани лимонови корички и няколко дребни плодчета.
Следва втори ред напоени бишкоти, останалия сметанов крем, лимонов кърд и тортата се украсява с дребни плодчета, лимонови корички и листенца мента.
В случая имах останал белтък, който изпекох на целувки, които натроших и поръсих върху тортата.
Свежо, та свежо!
ОтговорИзтриване