събота, 22 май 2021 г.

Най-вкусното пиле в меден сос по китайски


Супер лесно и много вкусно пилешко с меден сос в китайски стил. Много ни хареса.

Направих с пилешко и със свинско месо. 

Количеството по-долу е за 2 порции. Рецептата е адаптирана от тук с няколко промени, според налични продукти. Опитайте - ще ви хареса.

Рецепта:

* 500 г пилешко филе (може и месо от бутче, може и свинско филе)

За маринатата:

* 2 с.л. лек соев сос

* 1 с.л. настърган джинджифил 

* 1 с.л. ябълков оцет 

* 1 с.л. зехтин

* 1/2 ч. л. черен пипер

* 2 с.л. царевично нишесте 


За медения сос:

* 3 с.л. зехтин

* колкото орех джинджифил, обелен и нарязан на пръчици

* 5 скилидки чесън нарязан на ситно

* 50 мл вода

* 4 с.л. доматен кетчуп

* 2 равни с.л. мед


* царевично брашно или бяло брашно за паниране на хапките (около 100 г)- предпочитам бялото брашно

* 3 с.л. царевично нишесте

* олио за пържене на хапките

* пера зелен лук при сервиране

* сусам за поръсване


Пилешкото филе се нарязва на хапки и се смесва със соев сос, зехтин, оцет, царевично нишесте и настърган джинджифил. Обърква се добре и се оставя в сместа да се маринова поне за час.

В купа се разбърква бялото(или царевичното) брашно и царевичното нишесте за панировката.

Хапките месо се овалват хубаво в панировката и се оставят за 5-10 минути.

Загрява се мазнината в дълбок тиган и се изпържват на порции хапките месо за около 5 минути. Изваждат се върху домакинска хартия. Оставят се за 5 минути да се отцедят и отново се пържат в сгорещеното олио, докато покафенеят и станат хрупкави (отново за около 5 минути). Така нареченото двойно пържене.

Изваждат се отново върху домакинска хартия.

В уок тиган, или обикновен тиган се загряват 3 с.л. зехтин. Запържват се нарязаният чесън и джинджифил. Когато омекнат се добавят водата, кетчупа и меда, разбърква се сместа, добавят се хапките и отново се разбърква за около минута, колкото да полепне сосът по тях. Изваждат се в сервизна чиния, поръсват се с нарязани пера зелен лук и сусам и се сервират горещи.


Може да направите соса отделно и да го сервирате към хапките с купичка ориз. В такъв случай си направете двойна доза сос. Ще ви хареса, а и бързо свършва.

Да отбележа, че месото се получава чудесно и само с едно пържене. Остава по-сочно :)

Ние си хапнахме месото с китайски пържени хлебчета. Рецептата за тях може да видите тук: Пържени китайски хлебчета







2 коментара: