четвъртък, 3 май 2018 г.

Пържени китайски хлебчетаПравя ги вече два пъти, като първия път заложих на пържене в маслена баня и се опитах да направя форма на хлебчетата, както я бях видяла в китайски ресторант, в който работех, но не ми се получиха откъм форма. Бяха доста по-въздушни и леки, спрямо по-тежките, които съм яла от нашия китаец :) Но пък ми се получиха много вкусни. Облизаха пръсти. Та хлебчетата там пържеха в маслена баня, а клипчето което видях в интернет беше за вариант на китайски хлебчета /навито руло нарязано на ролки/, пържени в малко мазнина. Също се получиха много вкусни.
Ето и клипче за улеснение в направата: https://www.youtube.com/watch?v=QPQmNnzDK9I&t=5s


За тестото:
* 140-150 мл вода /в зависимост брашното/
* 10 г прясна мая /5 г суха/
* 5 г захар
* 300 г брашно

* 3-4 с.л. зехтин /по рецепта е с чили мазнината/
* 1 връзка пера от зелен лук
* сол за поръсване
* 5-6 с. л. олио за пържене

* 1 ч.л. белен сусам за поръсване
* 2-3 нарязани пера зелен лук за поръсване


В купа се смесват водата, маята, захарта и на порции се добавя брашното, като се замесва тесто. Покрива се купата с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса тестото.
По желание, може да омесите тестото в хлебопекарна на програма тесто и да оставите да втаса в нея.
Готовото тесто се изважда върху поръсен с брашно плот и се разточва на правоъгълник.
Намазва се със зехтин, поръсва се със сол, а след това се разпределят нарязаните на ситно пера зелен лук. По желание може и вътре да поръсите малко сусам.


Навива се на руло, притиска се и се слепва в края с пръсти, за да не се разтворят ролките при пържене. Нарязва се на около 12-14 ролки и са готови за пържене. Не е нужно да втасват.
Загрява се тиган с дебело дъно на 7-ма степен от 9 степени, с добавени 5-6 с.л. олио. Ако тиганът е по-тънък, преценете силата на огъня, за да не прегарят.
Подреждат се ролките вътре, захлупва се тигана с капак и се пържат до златисто. Периодично се обръщат да се изпържат от всички страни. Накрая се поръсват с пера зелен лук и сусам.
Сервират се топли.


При първия опит за направа на тези хлебчета спазих рецептата до разрязване на ролките. След което се опитах да ги усуча, като осмица и след това да срещна двата им края на върха и да притисна. Изпържих в маслена баня. Станаха доста по-бухнали и също много вкусни.

1 коментар:

vesela каза...

Иха...верно ли?
Обичам тези хлебчета, но досега не бях попадала на рецепта.
Благодаря, Даре, ще се възползвам, но сега съм ограничила тестеното, че лято иде:))