Торта, кейк, кекс, както и да се нарече тази ронлива торта с кафе за кафе е много приятна и с изненадващо добър вкус, дори за нелюбителите на десерти с кафе.
Да си кажем - не е нещо кой знае какво визуално и вкусово, но наистина, докато хапва човек тортата с кафе и му се припива горещо кафе. Подканва те някак, дори да не ти се пие.
Бонус е ако се хапва още топла, топла от фурната с чаша кафе. Като престои пак е вкусна, но топла има доста по-мек вкус и не се усеща така силно масленият вкус, както когато е охладена.
Продуктите са достъпни - още един бонус. И не е нужно да отлежава, да се споява и т.н.
Рецептата е от книгата на One Tin Bakes на Ед Кимбър, който пък е участвал през 2010 г в The Great British Bake Off и е спечелил.
На рецептата попаднах в този сайт: https://leitesculinaria.com/ Направих половин доза от посочените продукти и получих 8 парчета. Видя ми се твърде много като количество. Дадените съставки са за 12 парчета, но аз нарязах моите на по-малки и така с половин доза вместо 6, имах 8 прилични порции. Направих я снощи. Днес вече я няма :) Та преценете сами колко да приготвите. Ще посоча продуктите за цялата доза, както е по рецепта, а ако искате като мен да приготвите половин доза, просто намалете продуктите наполовина. При мен изключение направих само с яйцата. Вместо да сложа яйце и половина, сложих две яйца, защото не ми се занимаваше да разбивам и разделям яйце по грамаж. Не мисля че нещо коренно различно се е променило с основната рецепта, макар да се касае за десерт и там да са важни грамажите за сполучлив резултат.
Coffee Coffee Cake
За ронливата поръска на тортата:
160 г бяло брашно
115 г светлокафява захар
1/2 ч.л. фина морска сол
125 г несолено масло
За еспресо поръската:
100 г светлокафява захар
2 ч. л. смляно кафе (по рецепта е инстантно, аз заложих на прясно смляно кафе)
2 равни ч.л. смляна канела
За блата:
175 г несолено масло
300 г фина кристална захар
315 г бяло брашно
12 г бакпулвер
1 ч.л. фина морска сол
1 ч.л. екстракт от ванилия
3 големи яйца
180 г заквасена сметана
За ронливата поръска:
В купа смесете брашното, кафявата захар и морската сол. По описание - "В малка тенджера на умерен огън разтопете маслото, като разбърквате често. Маслото ще се разтопи, ще пръска и след това ще започне да се пени. С разпенването си ще започнат да се появяват малки златистокафяви петна. Преди тези петна да изгорят, отстранете тигана от огъня."
Не чакайте да започва да прегаря, а след като се разтопи маслото веднага изсипете върху сухите съставки и разбъркайте с вилица. Търсим ефект на трохи- големи и малки. Поставете купата във фризера.
За кафе поръската - просто смесете в купа кафето, кафявата захар и канелата.
За блата:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете тава за печене 23/33 см с малко мазнина и покрийте с хартия за печене, така че хартията да излиза навън от всички страни.
Подгответе продуктите за блата.
В малка купичка чукнете двете яйца. В друга купа смесете бакпулвера, брашното и солта. Измерете в купичка заквасената сметана. Подгответе ванилията.
В отделна купа разбийте маслото и захарта с миксер на пухкав крем - около 4 минути.
Добавете ванилията, а след нея едно по едно яйцата, докато напълно се комбинират с масления крем. След това на 3 порции добавете брашното и сметаната при непрекъснато разбиване, като започнете с брашно и завършите с брашно.
Половината тесто разстелете в подготвената тава за печене. Поръсете с поръската от кафе, захар и канела равномерно. Останалата смес сипете отгоре върху поръската с лъжица на порции, така че в последствие да ви е по-лесно да я разнесете. Реално това е най-пипкавата част, тъй като сместа не се разнася върху захарната поръска, затова е добре с лъжица да се сипва на малки порции от сместа, в опит да се покрие навсякъде. Но не е фатално ако се вижда тук-там кафе.
Изважда се маслената поръска от фризера, която вече добре се е бетонирала, но все пак с вилица се раздробява и поръсвате отгоре цялата торта.
Печете около 35-40 минути на второ ниво отдолу нагоре.
Извадете, оставете 5 минути в тавата, после заедно с хартията пренесете на решетка или дъска да се охлади още малко. Режете топла и сервирайте с горещо кафе.
Малее това ще е голяма вкусотия? Ще го пробвам!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зиче 🙂
ОтговорИзтриване