Когато ти е скучно и се чудиш какво да сготвиш, отвориш Google Earth, врътнеш земното кълбо със затворени очи, кликнеш, изпише ти непознато име, а гледаш само океан, приближаваш с лупата и изведнъж се оказваш на Великденския остров. Яко, а :)
Великденският остров, наричан още Рапа Нуи и Пасха, е островно владение на Чили в южната част на Тихия океан. Островът се намира на 3514 километра западно от Чили и 2075 километра източно от островите Питкерн, което съвместно с архипелага Тристан да Куня го прави най-изолираното населено място в света.
Столица на острова и негов единствен град е Ханга Роа. Започвам да ровя в Google какво похапват на острова и сред различните морски деликатеси се открояват едни емпанадас, които прославят острова и туристи от цял свят публикуват снимки на конкретно едни големи емпанадас на Тиа Берта/ Tia Berta/, които се предлагат в крайбрежно заведение "Арики о Те Пана"/ Arki o te Pana www.tripadvisor.com
Емпанадите са огромни. Предлагат се с най-разнообразни плънки и са едни от най-евтините на острова храни (мисля около 8$ за брой), като се има предвид, че храната там е много, много скъпа. Най-популярни като пълнеж се споменават емпанадас със скариди и сирена. Предлагат се също само със сирена, стафиди и маслини; с риба, също и сладки емпанадас. И не на последно място - пържени са. Това са едни огромни мекици с много пълнеж, и то вкусен :)
Рецепта никъде не намерих. Нормално :) Тайната на майстора, но все пак си харесах една рецепта за тестото за пържени емпанадас и май попаднах на доста сполучлива рецепта.
Това което прочетох като рецепти се различава доста. Може би зависи дали ще се пекат или пържат, но докато някои предпочитат емпанадас да са с хрупкаво маслено тесто и твърдят, че в Чили се правят именно така, други залагат на тесто с мая и комбинация от набухватели и зеленчуков бульон в сместа.
Източник на тестото за моите емпанадас е тук: recipes/how-to-make-empanada-dough-for-frying/
За пълнеж се спрях на две плънки. Първата е със скариди, лук, чесън, зелена и червена пиперка и ементал, а втората плънка е с ементал, пълномаслена извара, краве сирене, стафиди и червени боровинки - получи се страхотно!
Чилийски емпанадас
Рецепта:
6 големи броя емпанадас
Тесто:
* 360 г брашно
* 160 мл ледена вода
* 4 с.л. портокалов пресен сок
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. захар
* 1 ч. л. сол
* 120 г краве масло /студено/
Пълнеж със скариди и сирене за 2 емпанадас:
* 200 г скариди (бланширани и почистени)
* 1 малка глава лук
* 1 скилидка чесън
* 1/2 зелена пиперка/чушка нарязана на ситно
* 1/2 червена пиперка/чушка нарязана на ситно
* 50 г настърган ементал
* сол и черен пипер
* 2-3 с.л. зехтин
* стръкче нарязан копър на ситно
В загрят зехтин се задушават нарязаните на ситно лук, чесън, зелена и червена пиперка. Добавят се скаридите, сместа се разбърква и се маха от котлона. Охлажда се и се добавя настъргано сирене, малко копър, сол и черен пипер.
Пълнеж за 4 емпанадас със сирена, маслини и стафиди
* 250 г краве сирене, или 125 г краве сирене и 125 г пълномаслена извара)- може да се заменят с гауда, чедър
* 100 г настърган ементал (или гауда, чедър)
* 100 г маслини без костилка /нарязани/
* 1 с.л. сушени червени боровинки
* 1 с.л. стафиди (златна стафида)
* щипка черен пипер
Всички продукти се смесват в купа и се разбъркват.
За емпанадас:
В робот се поставят всички сухи съставки и студеното масло нарязано на кубчета. Сместа се блиндира и на порции се добавя ледената вода, а след нея и портокаловия сок, докато се образува хубава топка тесто. Изважда се тестото на плота, разделя се на 6 части, оформят се топчета и се подреждат в тавичка поръсена с брашно. Покриват се с фолио и се поставят в хладилника за 1 час. /Разбира се, може да си направите и малки емпанадас. Просто разделете тестото на 16 малки топчета/
Охладеното тесто се разточва върху поръсен плот с брашно на кръгове. Поставя се в средата плънката и всяка емпанадас се затваря на полумесец, като се притискат краищата с помощта на вилица, или се ускукват краищата с пръсти, за да не се разтворят при пържене.
Пържат се веднага в маслена баня, или поне половината от емпанадасите да са покрити с мазнина. Сервират се топли, по желание със сос. Не можах да разбера и с какъв сос ги сервират, но аз си направих млечно-майонезен сос с копър и пипер и им похождаше чудесно.
Ако не се пържат веднага, може да се съхраняват в хладилник /завити с фолио за свежо съхранение / за няколко часа. Не изтънявайте много тестото при оформяне на емпанадас, за да не пропусне от плънката. Долу-горе за 1 емпанадас тестото се разточва до диаметър 20 см.
Всеки път като прочета такава публикация и се чудя защо ги позарязахме тези блогове заради социалните мрежи.
ОтговорИзтриванеСнимки, текст, труд, помощен материал, любопитна информация, ясна и точна рецепта... всичко това е такова удоволствие за читателя. Сякаш си бил в нечий дом.
Свикването с лесните и бързи неща никак не ми се нрави, макар, че и аз толкова години странях от социалните мрежи, през миналата година се предадох:(.
Позарязахме това да си се следим в блоговете и да се четем, заради другите социални мрежи, в които стана много бърза и лесна комуникацията, а и хората не се вълнуват особено от нашите текстове и впечатления сякаш. Поне така са ми споделяли близки, че директно преминават към рецептите в блоговете :) Неслучайно в скорошна публикация бях писала, че си споделям впечатленията за хората, които четат всичко, защото знам че има и единици такива и това са предимно блогъри :)
ОтговорИзтриванеПонякога ми липсва онова време. Продължавам да си споделям като рецепти главно всичко тук. Държа си на блога. Останалото в социалните мрежи е между другото. Тук е моето местенце, но не отричам, че повечето хора ги следя чрез другите мрежи и си пишем повече там (не както преди тук) и едва тогава кликвам към блога просто да видя ястието и прочета текста. Просто е по-лесно.
Благодаря ти, че се отби в моето местенце :)