Една рецепта от персийската кухня, с доста екзотичен и пикантен вкус, но оризът като гарнитура олекотява ястието и е много приятно на вкус. Салатата към ястието дава още доза свежест.
"Zereshk Polo Ba Morgh" е пиле подправено с микс от персийски подправки, задушено в сос с шафран, сервирано в голяма чиния с шафранов ориз и гарнирано с тръпчиви сушени берберис. А берберис е обикновен кисел трън-храст (Berberis vulgaris), чиито плодове са яркочервени, кисели на вкус, узряват в края на лятото и много често присъстват в персийските ястия.
Нямах берберис, замених в ястието с червени боровинки, но може да се гарнира и с нар.
Оризът трябва да е басмати. Аз сложих днес дългозърнест ориз. И с него се получи вкусно, но за гарантиран добър резултат, заложете на басмати.
В повечето случаи ястието се приготвя с месце на кокал, но в моето вложих пилешко филе.
Източник на рецептата тук: persian-saffron-chicken-zereshk-polо
Шафраново пиле/ Zereshk Polo Ba Morgh
* 5-6 с.л. зехтин
* 4 половинки пилешки гърди без кост
* 1 глава жълт лук нарязан на ситно
* 2 скилидки чесън - пресовани
Подправки:
* 1 ч.л. куркума
* 1/4 ч.л. смляна канела
* 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
* 1/4 ч.л. кардамон
* 1/4 ч.л. смлян кимион
* 1/4 ч.л. смлян кориандър
* 1/8 ч.л. чили на прах
* 1/2 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. смлян черен пипер
Всички подправки се смесват.
Нужни са още:
* 2 с.л. доматено пюре
* 2 1/2 чаши пилешки бульон (или вода)
* 1/2 част от шафрановата вода
* 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер на вкус
/вода с шафран/:
* 1/4 чаена лъжичка шафран
* 1 кубче лед
Поръсете шафрана в малка купичка върху кубче лед и оставете кубчето лед да се разтопи.
За шафрановия ориз:
* 1 1/2 ч.ч. ориз басамати
* 1/2 от водата с шафран
* 1 малка шепа сушени берберис /или червени боровинки/
* 1 ч.л. масло
* 1/4 ч.л. захар (ако използвате боровинки или нар не е нужна)
Приготвяне:
Всички подправки се смесват и с част от тях се подправя пилето.
В зехтина се задушава нарязаният лук. Добавя се пилето и се запечатва и от двете страни за по 2 минути. Добавя се пресованият чесън и се разбърква за кратко.
Добавя се доматеното пюре, разбърква се, добавят се останалите подправки, шафрановата вода, сол, пипер и пилешки бульон и ястието се оставя да къкри на тих огън. (Ако се приготвя с пилешки гърди на тях им е нужно по-малко време и може да се извадят по-рано, след около 15 минути къкрене в соса, а да се остави сосът да ври, да се изпари водата и да се сгъсти. Бульонът ми дойде в повече за гърдите, та може да намалите малко, за да се приготви по-бързо ястието, ако няма да ползвате месо на кокал, но в случай, че ползвате бутчета, то бульонът е достатъчно и ястието трябва да къкри, докато месото стане крехко/
Оризът се сварява по описание на опаковката. Една част се отделя и към нея се добавят шафрановата вода и задушените в масло и захар берберис. В случай че ползвате червени боровинки или нар, може да пропуснете тази стъпка и само да добавите шафранова вода в заделената част ориз, докато се оцвети.
В голяма чиния се сервира ястието, като първо се разпределя бял ориз, върху него шафранов ориз, после пиле, сос, и ако ползвате боровинки или нар, поръсвате отгоре. Сервирате със свежа салата.
Предпочитана свежа салата е салата "Ширази".
* 1 краставица
* 2 домата
* 1/2 глава червен лук
* сокът от един лимон
* няколко листенца прясна мента
* сол и черен пипер на вкус
Краставицата, доматите и лукът се нарязват на малки кубчета. Подправят се с лимонов сок, сол, черен пипер и свежи листенца накъсана мента.
Аз направих по-различна салата. Просто за нотка свежест. И вместо ирански плосък хляб, с който типично се хапват ястията в персийската кухня, направих питки с черен кимион, но до тях не стигнахме. Оризът е достатъчен въглехидрат и засища.
Няма коментари:
Публикуване на коментар