четвъртък, 8 декември 2022 г.

Американски палачинки


Преди години, когато станаха "модерни" в България, много често приготвях и изпробвах различни рецепти. Много варианти може да се срещнат, от най-простия с налични 4 основни съставки- яйца, мляко, брашно и бакпулвер (като на Джейми Оливър), което позволява да ги хапвате и сладки и солени, или добавяне на повече съставки към тестото, като захар, разтопено краве масло, сол и есенции, което според мен малко задължава, с какво ще ги консумирате, но и стават с по-различна консистенция заради съставките.

Срещат се варианти на американски палачинки с мътеница/ buttermilk/ и със смес от сода и бакпулвер за по-пухкаво тесто.

Ето и рецептата, по която правя. Малко изменена през годините.



2 яйца 
50 г кристална захар
50 г разтопено краве масло
250 мл леко затоплено прясно мляко + 2 с.л. ябълков оцет /сместа престоява около 20-30 минути, докато се сгъсти/
1 ч.л. ванилова есенция
200 г пшенично брашно
1/2 ч.л. сол
10 г бакпулвер



Пресяваме бакпулвера с брашното в купа.
Отделяме белтъци и жълтъци. Белтъците разбиваме със солта до меки връхчета. С миксер разбиваме жълтъците със захарта до разтваряне на захарта и добавяме разтопеното масло, прясното мляко и ванилията и разбиваме за кратко. На порции добавяме брашното с бакпулвера и разбиваме отново с миксер, до получаване на еднородна смес. На 2 порции добавяме белтъците и разбъркваме в една посока с бъркалка, докато сместа поеме белтъците и остане пухкава.
В намазан с мазнина тиган или тиган с незалепващо покритие сипваме по черпак от сместа и изпичаме палачинките за минута от едната страна. Трябва да се появят мехурчета от горната страна и обръщаме палачинката за половин минута, да се изпече и от другата страна.
Сервираме с мед /кленов сироп/, плодове, или просто със сладко по вкус. Аз ги обичам с мед, заквасена сметана и плодове.

/Правя и по-бърз вариант, като просто с бъркалка разбивам яйцата със захарта, прясното мляко и разтопеното масло и към сместа добавям брашно смесено с бакпулвер и сол и разбивам с бъркалката до получаване на еднородна смес без бучки брашно./




Няма коментари:

Публикуване на коментар