понеделник, 19 декември 2022 г.

Fugazzeta/ Аржентинска пълнена пица

Аржентина и тяхната Fugazzeta е на фокус в блога :)

Fugazzeta е класическа аржентинска пълнена пица, в която между два пласта тесто се поръсва обилно количество зряла моцарела и се подправя с риган, а отгоре се гарнира с прясно нарязан или задушен лук в зехтин, поръсва се с малко риган и пармезан по желание и се изпича- в моя случай във фурната.

Като изключим че си вмирисах душата, пицата е доста добра. Не очаквах толкова да ми хареса. Избягвам пици с добавка лук, просто защото все го свързвам някак с манджи и не точно с тестени изделия.

Тук обаче се получава вкусно :)

Правят и фокача с лук, която наричат Fugazza.

Fugazzeta/ Аржентинска пълнена пица


За тестото:

180 мл вода

60 мл прясно мляко

10 г прясна мая

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

1 с.л. зехтин

450 г бяло пшенично брашно

Пълнеж:

350-400 г зряла моцарела

щипка риган

За гарниране:

1-2 глави жълт лук

2-3 с.л. зехтин

сол

щипка риган


По желание може да се добавят малко шунка и лук в пълнежа, или за гарниране да се използва още моцарела, може и маслини, преди да се поръси с лук, но класически се среща повече само с моцарела в пълнежа, а отгоре гарнирана само с лук. 

Маята и захарта се разтварят във водата и се оставя маята да шупне/ да се появят мехурчета. 

В купа се пресява брашното, добавят се маята, млякото, зехтина и солта и се замесва тесто. Ако е леко полепващо добавете лъжица брашно, оформете на топка и покрийте с фолио в купа да втасва тестото за около 1 час.

След като втаса разделете на две части. Оформете на две топки и оставете да почиват 15 минути.

Върху лист хартия за печене разточете едната част на кръг с диаметър около 30 см./ако предпочитате може да разтеглите с ръце/.

Поръсете обилно с кубчета нарязана моцарела и малко риган.

Разточете втория кръг тесто и покрийте пицата.

Отгоре гарнирайте с нарязан на полумесеци лук и поръсете със сол, риган и зехтин. Не е задължително лукът да е задушен предварително, но ако решите може да го задушите в зехтин и така да го добавите върху пицата.

Преместете заедно с хартията пицата в тава и печете на 220 градуса загрята предварително фурна за около 15 минути.

Пицата ще се издуе много, заради пълнежа, но после ще спадне.

Изчакайте 5 минути след изваждане преди да я разрежете и сервирате.



Няма коментари:

Публикуване на коментар