понеделник, 19 декември 2022 г.

M'hanncha - марокански сладкиш /змийска торта


M'hanncha (змийска торта)- Нещо като сладка баница, нещо като щрудел, нещо като баклава, ама без сироп. Голяма вкусотия.

Така наречената змийска торта се прави с бадемова паста пълна с аромати, която се оформя и навива в кори за баница, или фино разточено тесто. Изпича се и се поръсва и гарнира с пудра захар и филирани бадеми.

Адаптирах рецептата и към бадемите добавих още екзотика типична за Мароко - фурми, смокини и малко орехи. Стана просто разкошна! Човек се влюбва от първата хапка.

Слагам рецептата с промените, които направих, а ако искате в оригинал, вместо сушени плодове добавете същото количество бадеми.

M'hanncha (змийска торта)


Тук добавям моя вариант. В оригинал се прави само със смлени бадеми/бадемова паста

Нужни са 5 фини кори за баница. 4 за навиване на рулото и 1 за поправка на скъсаните части отгоре.

Пълнеж:

100 г филирани бадеми/ или 50 г филирани бадеми + 50 г орехови ядки

50 г печени смокини/ или сушени смокини, нарязани на ситно

50 г фурми / нарязани на ситно

50-60 г кафява захар

50 г краве масло

1 жълтък

1 ч.л. течна есенция ванилия

3 с.л. фреш портокал

1/2 ч.л. смляна канела

1/4 ч.л. смлян кардамон

1 ч.л. настъргана портокалова кора

За намазване на корите: 30 г разтопено краве масло

За намазване оргоре - 1 жълтък разбит с 1 ч.л. ябълков оцет

За поръсване - пудра захар, канела, филирани бадеми


Всички продукти за пълнежа се поставят в кухненски робот и се пасират до получаване на паста. Това се получава за около 2 минути.

Подготвя се лист фолио за свежо съхранение и върху него се изсипва сместа и се оформя като руло/салам с помощта на фолиото. Поставя се в хладилника да се стегне за 15 минути.

Може предварително да се раздели на две части, но на мен по-лесно ми беше от една част после да оформя две рула паста. Изважда се рулото /след като сме подготвили корите-виж по-долу/, с остър нож се разделя през средата на две големи пръчки и се дооформя с ръце.

Подготвят се корите. Разчистете си място на плото, защото ще ви е нужна ширина.

Взима се кора, намазва се с разтопено краве масло. Застъпва се с друга кора , да покрие 3/4 от кората и се намазва пак с масло. Следващата кора пак се затъпва с втората и намазва с масло. Така се процедира и с последната кора. Трябва ни дължина на рулото, затова застъпваме на око корите.

След това изваждаме оформената паста на салам. Разрязваме по дължина на две части и дооформяме набързо с ръце, да стане цилиндрична. Поставяме в единия край на корите по дължина едно до друго оформените рула. Навиваме с корите и получаваме голямо, дълго руло. Него навиваме на охлюв /змия 🙂 ) и прехвърляме внимателно в тава за печене, покрита с хартия за печене.

Там където се е счупило рулото, закърпваме с отделената кора, като първо леко навлажняваме горната част на самото руло, да залепне кората. Дали с пръсти топнати във вода, или с намазана с масло четка, или друга мазнина, късаме от отделената кора, поставяме отгоре и подпъхваме отдолу, да скрием цепнатините.

Намазваме с разбит с оцет жълтък и печем на 180 градуса в загрята фурна около 20 минути.

Изваждаме, поръсваме с пудра захар, канела, филирани бадеми и оставяме да се охлади.

След охлаждане разрязваме на порции.

Източници тук: https://www.epicurious.com/…/vie…/mhanncha-snake-cake-361411

https://www.sbs.com.au/…/moroccan-almond-pastry-mhancha…



Няма коментари:

Публикуване на коментар