понеделник, 19 декември 2022 г.

Салата Лионез


Салата Лионез/ Salade Lyonnaise е много приятна и вкусна салата. Нерядко си правя нещо подобно на закуска, но с различни видове зеленийки, каквито има налични в градината. Салата Лионез се прави с къдрава салата Фризе. Фризе по-рядко се среща в магазинната мрежа, поне в провинцията, затова използвах поникналите зелени салатки в градината ни, по никое време. Добре че е топло 🙂

Към салатата има запържен бекон, дресинг с шалот, оцет, зехтин, сол и френска горчица. Запечена франзела и поширано яйце. 

Лионската салата очаквано си има разновидности. То кое ли ястие няма. Фризето може да се замени с рукола или пък с къдрава зелена салата, а яйцето може да се свари, вместо да се пошира. Франзелата може да се превърне в крутони. Винегретът може да е загрят в мазнината от изпържения бекон. Някои пържат и шалота, други го разбиват суров в дресинга.

Типично по френски има някаколко стъпки при приготвянето. Имаме направа на дресинг. Имаме печене във фурна на хляб. Имаме пържене в тиган на бекон. Имаме варене на яйца. 🙂 

Източници тук: https://www.oliviascuisine.com/lyonnaise-salad/ и тук: https://www.bonapeti.bg/recepti/salata-lionez/ ; https://www.youtube.com/watch?v=2n38O9VF7to



Рецепта:
За 4 порции:
1 къдрава салата Фризе, или друг вид къдрава салата
200 г бекон
4 яйца
1-2 с.л. ябълков оцет
малко магданоз за гарниране/ може и див лук

Винегрет:
30 мл винен оцет
60 мл зехтин (може и малко повече/
1 с.л. дижонска горчица
2-3 шалота
сол и черен пипер на вкус

1 багета
малко зехтин
2 скилидки чесън


Салатата се измива, зелените листа се отцеждат от водата и се накъсва в голяма купа.
Багетата се нарязва на филийки, напръсква се с малко зехтин и се изпича във фурната, докато хване хубав тен. Изваждат се филийките и се натриват хубаво със скилидките чесън.
В съд на котлона се слага вода да се загрее. Не трябва да ври, а съвсем леко да къкри, след което се намалява силата на огъня, добавя се ябълков оцет, разбърква се водата, да се получи водовъртеж и се пошират яйцата за 3 минути. Всяко яйце е добре да бъде счупено в купичка и се сипва в центъра на водата, след което се забулва и изважда с решетъчна лъжица.
В тиган се нарязва беконът, слага се на котлона и се запържва до златисто. Изважда се с решетъчна лъжица върху кухненска хартия, да се отцеди.
В същата мазнина се запържва нарязан на ситно шалот. Изважда се, оставя се да се охлади и се смесва с френската горчица, сол, пипер, зехтин, оцет.
Зелената салата се подправя с винегрета и се разбърква. Разпределя се в четири чинии. Върху всяка салата се разпределя от запържения бекон, по едно поширано яйце и по няколко филийки от запечената багета. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз или див лук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар