неделя, 11 декември 2022 г.

Serradura - португалски пудинг с натрошени бисквити


Рецептата е взаимствана от този сайт: https://leitesculinaria.com/279815/recipes-serradura-portuguese-sawdust-pudding.html

Изключително лесен, семпъл десерт, който се прави с три съставки. Натрошени чаени бисквити, подсладена млечна сметана и подсладено кондензирано мляко.Не бих го нарекла пудинг, но го карам както ми излиза.

Може да се гарнира с филирани бадеми, кокосови стърготини или канела. Въпрос на вкус и предпочитания. А може просто да се поръси с още натрошени бисквити.

Може да се сервира в чаша за мартини, в чаша за сладолед, или в каквато и да е прозрачна чаша, но може да се направи и в голяма купа.

Намалих количествата за 5 порции.
За 5 чаши тип мартини (на столче или ниски за сладолед) са нужни:

100 г чаени бисквити /ползвах маслени на Роден край/
200 мл млечна сметана (която може да подсладите с пудра захар при разбиване, но според мен не е нужно, тъй като кондензираното мляко е подсладено)- Олимпус готварска ползвах аз, без да подслаждам
200 мл подсладено кондензирано мляко
За гарниране:
Филирани бадеми, кокосови стърготини или канела

Смелете бисквитите в блендер на фин прах.
Разбийте сметаната с миксер до меки връхчета. Добавете подсладеното кондензирано мляко и продължете да разбивате до по-твърди връхчета. Изсипете сместа в пош или торбичка и сложете широк накрайник.

В чаши за мартини, за сладолед или други стъклени чаши започнете да редувате пластове сметанов крем, трохи смлени бисквити, пак крем, така че да се образуват равни редове /е, при мен не станаха равни :)/ Бисквити, сметанов крем, пак бисквити, крем и редувате, като накрая завършвате с крем. Три пласта бисквити, четири пласта крем. Отгоре гарнирайте с филирани бадеми, кокосови стърготини или поръсете с канела. Охладете десерта 4-5 часа преди консумация. 







Няма коментари:

Публикуване на коментар