сряда, 8 февруари 2023 г.

Точени содени мекици с картофи и сирене

 


За 12 броя:

Тесто:

* 150 мл прясно мляко (топло)

* 2 с.л. оцет

* 150 г кисело мляко

* 1 ч.л. сода за хляб

* 1/2 ч.л. сол

* 1 пълна супена лъжица каймак от прясно мляко (или краве масло)

* 450-500 г брашно


Пълнеж:

* 500 г сварени с кората, обелени и намачкани с преса картофи

* 200 г натрошено краве сирене

* щипка смлян черен пипер


* олио за пържене на мекиците



За тестото:

Смесете в купа затопленото прясно мляко и оцета и разбъркайте. След като млякото се пресече добавете киселото мляко, содата за хляб, солта, каймака (или маслото) и разбъркайте сместа. На порции добавяйте брашно и замесете меко тесто.

/Нужното количество брашно е около 450 г, а останалото брашно е нужно при разточване на мекиците/

Готовото тесто разделете на 12 части и оформете 12 топчета.

Смесете продуктите за пълнежа на мекиците. 


Разточете всяко топче тесто на малка питка, сложете щедро от пълнежа в средата, затворете всички краища и притиснете с ръце. Оформете всички мекици и след това разточете на по-големи питки върху поръсен плот с брашно.

Разточените мекици оставете да почиват 10-15 минути върху поръсения плот.

Изпържете в тиган с повече мазнина и от двете страни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар