За 12 броя:
Тесто:
* 150 мл прясно мляко (топло)
* 2 с.л. оцет
* 150 г кисело мляко
* 1 ч.л. сода за хляб
* 1/2 ч.л. сол
* 1 пълна супена лъжица каймак от прясно мляко (или краве масло)
* 450-500 г брашно
Пълнеж:
* 500 г сварени с кората, обелени и намачкани с преса картофи
* 200 г натрошено краве сирене
* щипка смлян черен пипер
* олио за пържене на мекиците
Смесете в купа затопленото прясно мляко и оцета и разбъркайте. След като млякото се пресече добавете киселото мляко, содата за хляб, солта, каймака (или маслото) и разбъркайте сместа. На порции добавяйте брашно и замесете меко тесто.
/Нужното количество брашно е около 450 г, а останалото брашно е нужно при разточване на мекиците/
Готовото тесто разделете на 12 части и оформете 12 топчета.
Смесете продуктите за пълнежа на мекиците.
Разточете всяко топче тесто на малка питка, сложете щедро от пълнежа в средата, затворете всички краища и притиснете с ръце. Оформете всички мекици и след това разточете на по-големи питки върху поръсен плот с брашно.
Разточените мекици оставете да почиват 10-15 минути върху поръсения плот.
Изпържете в тиган с повече мазнина и от двете страни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар