вторник, 2 януари 2024 г.

Тиквен пай с меренг


В последните дни на декември се включих в предизвикателството от София Мел, да сготвим по рецепти на Лора Найденова. Всички представени 4 рецепти приготвих и всички са много вкусни и идеални за празника, и макар да обичам много тесто, то тиквеният пай с карамелен меренг на Лора ме спечели. Не съм голям фен на тиквата, но в този десерт продуктите са блаансирани, десертът е вкусен, лек и никак не накъртва от сладост.

Споделям рецептата предоставена от Лора Найденова и снимки на моя пай.

Към рецептата има и видео тук: Пай с тиква и карамелен меренг

За основата:

300 г брашно София Мел Класик

60 г кафява захар

150 г студено масло

1 яйце

1 ч.л. канела

щипка сол


За крема:

450 г пюре от печена тиква

½ ч.л. сух джинджифил

1 ванилия

2 яйца

100 г захар

200 мл сметана 35 %

1 с.л. тъмен ром по желание


За меренга:

2-3 белтъка (2 белтъка при мен)

150 г захар (110 г захар сложих аз)

1 щипка сол


Направете основата като комбинирате в блендер брашно, сол, кафява захар, канела и студено масло. Добавете яйцето.

Полученето тесто сложете в правоъгълна плитка тава или форма за пай и оформете основата. Приберете в хладилник да стегне.

Пригответе крема като смесите всички съставки.

Изсипете върху основата и сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 20-30 минути.

Охладете.

Разбийте белтъците с щипка сол и добавете захарта на два пъти. Разбийте добре докато се получи пухкав сняг, който не пада от купата.

Сложете белтъците в пощ.

Нарежете пая на подходящи парчета и върху всяко декорирайте с меренг, карамелизирайте с горелка белтъчната шапка и поднесете.



Няма коментари:

Публикуване на коментар