В последните дни на декември се включих в предизвикателството от София Мел, да сготвим по рецепти на Лора Найденова. Всички представени 4 рецепти приготвих и всички са много вкусни и идеални за празника, и макар да обичам много тесто, то тиквеният пай с карамелен меренг на Лора ме спечели. Не съм голям фен на тиквата, но в този десерт продуктите са блаансирани, десертът е вкусен, лек и никак не накъртва от сладост.
Споделям рецептата предоставена от Лора Найденова и снимки на моя пай.
Към рецептата има и видео тук: Пай с тиква и карамелен меренг
За основата:
300 г брашно София Мел Класик
60 г кафява захар
150 г студено масло
1 яйце
1 ч.л. канела
щипка сол
За крема:
450 г пюре от печена тиква
½ ч.л. сух джинджифил
1 ванилия
2 яйца
100 г захар
200 мл сметана 35 %
1 с.л. тъмен ром по желание
За меренга:
2-3 белтъка (2 белтъка при мен)
150 г захар (110 г захар сложих аз)
1 щипка сол
Направете основата като комбинирате в блендер брашно, сол, кафява захар, канела и студено масло. Добавете яйцето.
Полученето тесто сложете в правоъгълна плитка тава или форма за пай и оформете основата. Приберете в хладилник да стегне.
Пригответе крема като смесите всички съставки.
Изсипете върху основата и сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 20-30 минути.
Охладете.
Разбийте белтъците с щипка сол и добавете захарта на два пъти. Разбийте добре докато се получи пухкав сняг, който не пада от купата.
Сложете белтъците в пощ.
Нарежете пая на подходящи парчета и върху всяко декорирайте с меренг, карамелизирайте с горелка белтъчната шапка и поднесете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар