За пчелната пита:
1 ч. л. сода бикарбонат
75 г пудра захар
2 супени лъжици златен сироп
масло без аромат (като растително масло ), за намазване на тавата
За сглобяване:
250 г черен или млечен шоколад, или смес
100 г безсолно масло , нарязано на кубчета
2 супени лъжици златен сироп
150 г Диджестив бисквити
/Златен сироп нямах, но си направих. Вижте линк най-долу в публикацията. Бисквитите Диджестив замених с маслени бисквити. Шоколад ползвах микс черен и млечен, както Мери Бери е писала за вариантите/
Начин на приготвяне:
Първо направете пчелната пита. Измерете и пригответе содата бикарбонат, плюс телена бъркалка и намаслена тава за печене. Сложете захарта и златния сироп в тенджера и я поставете на много слаб котлон. Затоплете леко за 10 минути, докато цялата захар се разтопи, като разбърквате от време на време с дървената лъжица.
Когато захарта се разтопи напълно, увеличете котлона до средена степен (5-6 от 9 степени). След като сместа заври, оставете да шупне, без да бъркате, докато стане златисто-кафява.
Изключете котлона. Покрийте едната си ръка със суха кърпа или ръкавица за фурна за защита, след което хванете дръжката на тигана. Добавете содата бикарбонат и бързо разбъркайте само за няколко секунди. Сместа ще се разпенва много и трябва да внимавате много, тъй като е изключително гореща.
Бързо изсипете сместа в средата на намаслената тава. Не я разстилайте и не я докосвайте. Оставете да се охлади и стегне, което ще отнеме около 30 минути. Застелете квадратна форма 20 см с хартия за печене.
Начупете шоколада на малки парчета. Сложете ги в термоустойчива купа и добавете маслото и златния сироп. Разтопете внимателно върху тиган с гореща вода, като разбърквате от време на време. Когато шоколадовата смес стане гладка, внимателно вдигнете купата от тигана и я поставете върху топлоустойчива повърхност.
Поставете бисквитите в найлонов плик за храна и използвайте точилката, за да ги начупите на парчета с размера на нокътя на палеца. Натрошете готовата пчелна пита на парчета с приблизително същия размер. Добавете бисквитите и пчелната пита към разтопения шоколад и разбъркайте добре, така че да се покрият всички парчета.
Изсипете сместа в покритата с хартия форма и я разпределете равномерно. Покрийте със стреч фолио, след което охладете в хладилника за около два часа или докато стегне. Нарежете с остър нож на 16 квадрата. Съхранявайте плътно затворени в хладилника и изяжте в рамките на два дни.
Източник: https://www.bbc.co.uk/food/recipes/honeycomb_crunchies_45484
Източник рецепта за златен сироп: https://www.bonapeti.bg/recepti/zlaten-sirop/?fbclid=IwAR0Ojv7vJc4fmY-nU-xsjTTmQkOED8qUiDJb56mIvZe6Cdq1fzVigDaaCXE
Няма коментари:
Публикуване на коментар