неделя, 9 декември 2012 г.

Паста с тиквички по Джейми Оливър



1 пакет паста 400 г
300 г бекон
2-3 малки тиквички (зелена и жълта)
Сол, черен пипер, зехтин, босилек (мента), мащерка, магданоз

За соса:
2 жълтъка
100 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
150 г настъргано сирене чедър (козе сирене) + още 50 г настъргано сирене за поръсване на пастата



 
Начин на приготвяне:

 
Пастата се сварява в подсолена вода, отцежда се, като се запазва водата, а пастата се измива под течаща струя студена вода и се оставя да се отцеди.
Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в 3-4 с.л. зехтин.
Тиквичките се нарязват на лентички и се добавят при бекона. Запържват се за кратко.
Овкусява се с щипка сол и черен пипер.
За соса:
Двата жълтъка се смесват с брашното. Добавя се прясното мляко и се разбърква добре. Добавя се настъргано сирене чедър или козе сирене, и се долива 150 мл от водата, в която е вряла пастата. Добавят се подправки: сол, черен пипер, босилек (мента), мащерка, магданоз .
Сосът се смесва с пастата с бекон и тиквички и всичко се бърка на котлон за 2-3 мин.
Изсипваме пастата в сервизна чиния, поръсваме с настъргано сирене, черен пипер, мащерка, мента или босилек, магданоз , няколко капки зехтин и сервираме.


4 коментара:

  1. Джейми никога не изплаква пастата с вода, това не е точната рецепта, какво брашно в яйцата, пастата е богата на нишесте, което сте писали, че се изплаква, а после-брашно?!!!Точната рецепта е в you tub!

    ОтговорИзтриване
  2. Приемам забележката. Трябваше да намеря рецептата, да публикувам оригинала и да напиша какво съм заменила.
    Намерих рецептата: https://www.youtube.com/watch?v=fxx6QIMLjmc

    Записала съм я гледайки я по 24 китчън с превод. Ако Ви е известно къде мога да открия епизода, ще съм Ви благодарна.
    Заменила съм някои подправки, а също и сиренето ( по спомен, понеже я правих отдавна), но записах продуктите, както бяха казани от преводача.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, периодично се случва, на някои публикация, чиито снимки съм споделяла чрез профила си във фейсбук. Коригирам ги, когато забележа, че се е случило и качвам директно в блога. Ще ги намеря в архива и кача.
    Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване