Продължавам морската серия :)
Една много любима салата, която правя от години, и зима, и лято, макар да е по-тежка със сварени картофи и майонеза.
Салатата може да се направи само с калмари, кисели краставички и майонеза. Също е много вкусна и по този начин :)
Салата с калмари, варени картофи и майонеза
Продуктите, които използвам са:
* 2 големи туби калмари (може да сложите и пипала, но само с туби повече ми харесва)
* 1 кг картофи
* 1/2 връзка копър
* черен пипер
* хималайска сол
* 400 г майонеза (ползвам "Краси"), може да сложите и по-малко количество, ако ви е много мазно
* сокът на половин лимон
* (по желание - нарязани на ситно кисели краставици)
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в леко подсолена вода, като се внимава да не се разпаднат. Предпочитам да ги варя картофите за тази салата обелени и нарязани на кубчета, за да следя процеса на варене, защото като ги сваря цели, зависи от сорта на картофите, някои после много се натрошават и стават на каша, пропити с вода, а други успявам да нарежа на хубави кубчета.
Сварените картофи се прецеждат през гевгир и се оставят да се охладят.
Тубите калмари се почистват (обелват) от ципата и се махат костиците, ако има такива във вътрешната част и не са махнати, ако са пресни и непочистени, и се нарязват също на кубчета. Ползвам предимно замразени туби, които са почистени, само махам костиците, нарязвам на кубчета и слагам в леко подсолена вряща вода за 2-3 мин. Не повече, защото ще станат жилави и гумени.
Прецеждам ги и оставям да се охладят.
В купа смесвам сварените картофи, калмарите, нарязан на ситно копър (и по желание кисели краставици нарязани на ситно). Подправям с хималайска сол, черен пипер, добавям майонезата и лимоновия сок и разбърквам. Оставям салатата да се охлади преди сервиране.
Може да се сервира направо с купата, или на индивидуални порции.
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в леко подсолена вода, като се внимава да не се разпаднат. Предпочитам да ги варя картофите за тази салата обелени и нарязани на кубчета, за да следя процеса на варене, защото като ги сваря цели, зависи от сорта на картофите, някои после много се натрошават и стават на каша, пропити с вода, а други успявам да нарежа на хубави кубчета.
Сварените картофи се прецеждат през гевгир и се оставят да се охладят.
Тубите калмари се почистват (обелват) от ципата и се махат костиците, ако има такива във вътрешната част и не са махнати, ако са пресни и непочистени, и се нарязват също на кубчета. Ползвам предимно замразени туби, които са почистени, само махам костиците, нарязвам на кубчета и слагам в леко подсолена вряща вода за 2-3 мин. Не повече, защото ще станат жилави и гумени.
Прецеждам ги и оставям да се охладят.
В купа смесвам сварените картофи, калмарите, нарязан на ситно копър (и по желание кисели краставици нарязани на ситно). Подправям с хималайска сол, черен пипер, добавям майонезата и лимоновия сок и разбърквам. Оставям салатата да се охлади преди сервиране.
Може да се сервира направо с купата, или на индивидуални порции.
Салатата става много вкусна, ако се добавят и ситно нарязани кисели краставички.
Морската ти феерия продължава с ново страхотно допълнение, Даре -
ОтговорИзтриванеразкошна салата, а коктейлният тип сервиране е много елегантен и ефектен.
Благодаря за чудесните идеи и рецепти,
а сега отивам да се насладя на сладкото ти изкушение.
Комплименти за теб и усмихнато лято!
Много благодаря за хубавите думи, Диана :)
ОтговорИзтриване