Отиваме малко към индийската кухня, като не претендирам за оригиналност и автентичност на рецепта. Просто ми харесаха различни варианти на тези така вкусни тестени изделия, които видях в различни блогове и вече за втори път опитвам да приготвя.
Първия път заложих на рецепта за самоса/самска с многолистно домашно точено тесто, без мая, от един руски блог. Получиха се интересни, но малко по-твърди банички, предвид това, че бяха печени на фурна, а не пържени. Но този път заложих на пържен вариант и не сгреших.
В интернет може да попаднете на най-различни рецепти, за печени или пържени самоса, с различни пълнежи включващи както месо, така и зеленчукови варианти.
Пържените ми напомнят на пирожки, а печените на нашенските банички, само че с различни пълнежи.
При направа на тестото срещнах най-различни варианти. От само вода, сол и брашно, до такива с масло, зехтин, мляко, с пълнозърнесто, безглутеново и бяло брашно, или направо с готови кори. Главното отличаващо се според това което видях беше, че няма набухватели.
А ето и как ги приготвих днес.
Идеята за тесто с кисело мляко/йогурт, растително масло/канола/ и пълнозърнесто брашно видях тук: traditional-indian-samosas
За 16 броя самоса
Тесто:
* 100 г кисело мляко
* 60 мл зехтин
* 1/2 ч.л. сол
* 120 г бяло брашно
* 120 г пълнозърнесто брашно
Пълнеж:
* 350 г картофи
* 3-4 кисели краставици
* 60-70 г настърган кашкавал
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1 равна ч.л. куркума
* 20 г краве масло
Картофите се обелват, нарязват на едри парчета и се сваряват. Отцежда се водата, добавят се подправките и маслото и се пасират с преса. Оставят се да се охладят.
Всички продукти за тестото се смесват в купа и се замесва тесто. Става изключително бързо. Тестото е леко маслено, но не ронливо. Оставя се покрито в купа на стайна температура за 30 минути.
Краставичките се нарязват на кубчета и заедно с кашкавала се добавят към пълнежа.
Тестото се разделя на две части. Разточва се тънко, но не до прозрачност, на два правоъгълника и се нарязва на квадрати.
В средата на всеки квадрат се поставя щедро от пълнежа, навлажняват се с вода краищата на тестото и се сгъва на триъгълник, като се притиска да залепне. Може да притиснете с вилица, за да не се разтвори при пържене, или направо като мен, с ножа за кашкавал.
Готовите самоса се пържат в малък съд с поне 2 пръста олио и от двете страни, докато хванат приятен загар.
Това е. Вкусни са както поднесени със сос, така и самостоятелно да се хапват.
А пълнежът е по вкус и предпочитания.
Страхотно изглеждат. От доста време търся рецепта за самоса, тъй като сина ми ги обожава. Тази задължително ще я приготвя. Имам само един въпрос: Ако използвам само бяло брашно, количеството същото ли трябва да бъде, както с пълнозърнесто ? Благодаря за чудесната рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Боряна :)
ОтговорИзтриванеЗависи от качеството на бялото брашно и гъстотата на млякото, но да кажем, че може да сложите за начало 200 грама и докато месите, да добавяте при нужда:)
Благодаря. Тази седмица ще ги приготвя и непременно ще докладвам резултата.
ОтговорИзтриване