... или иначе казано - кенийски кебапчета :)
Реално, това са едни двойно панирани кюфтета, но с нетипични подправки за нашата кухня.
Рецептите и тук варират, и най-вече при подправките. Кебапчетата може да се направят от агнешко, пилеко, телешко, а по нашенски и от свинско месо.
Пържат се в маслена баня, което да си призная не спазих, а пържих в по-малко мазнина, по-продължително време.
Ето примерна рецепта: Кенийски кебап
Разбира се, по име може да намерите още предложения.
Какво сложих аз в моите кебапчета:
Kenyan kebab
* 500 г смляно свинско месо от плешка
* 1 глава червен лук
* 2 скилидки чесън
* малко прясен джинджифил, нарязан на ситно (около 1 ч.л.)
* 2 с.л. зехтин
* 1 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.л. червен пипер
* 1/2 к.л. кимион
* щипка кардамон
* щипка канела
* щипка смлян карамфил
* 1 к.л. къри
* 1/2 ч.л. смлян кориандър
* щипка куркума
* щипка лют пипер
/Ако имате подправка за шаварма - Шаварма може да сложите 1 лъжичка от нея + сол, малко къри, вместо целия букет подправки, или да сложите 1 лъжичка гарам масала.
* 1/2 връзка нарязани на ситно пресни листа кориандър /които аз замених с магданоз/
* 2 цели яйца за панировката
* микс от брашно и галета за овалване на кебапчетата
* олио за пържене
В тиган се загрява зехтинът и се задушават за кратко нарязаните на ситно лук, чесън и джинджифил.
Сместа се изсипва при смляната кайма. Добавят се подправките и нарязаният на ситно кориандър/магданоз и каймата се омесва. Може да престои няколко часа, да поеме ароматите.
Оформят се 9-10 кебапчета/кюфтета, като на снимките. Овалват се в смес от брашно с галета и се подготвят за пържене.
Разбиват се яйцата с телена бъркалка.
Загрява се олио в дълбок съд. Всяко кебапче се потапя в яйце и се пържи в маслена баня, на умерен огън, около 5 минути, или докато се зачервят леко. Изваждат се върху кухненска хартия, малко да се отцедят и отново се потапят в яйце и се слагат в сгорещеното олио, като този път се пържат до готовност. При мен още 10 минути, като периодично ги завъртах.
Важно е да не се пържи на много силен огън, защото отвън ще прегорят, а вътре ще останат сурови. Може да пробват едно, като отрежете, да видите дали е сготвено достатъчно.
Сервирате с каквото желаете. В моя случай с резени домати, лук и пържени картофи.
Макар вече да записах рецептата, не мога да изпусна удоволствието да прочета отново и отново и да се насладя на този снимков разкош! Прекрасни са, Дари! Целувки!
ОтговорИзтриванеДаре, вчера ме заинтригува с тоз ми ти кенийски кебап. Много е интересно като техника. Като гледох подправките, продават едни арабски за месо с почти същите съставки и ще ги ползвам. А това с двойното паниране ме грабна направо. Правил съм преди доста време панирани кюфтета - ама оваляни в панировка (яйце, бира, брашно и подправки и настърган кашкавал). ама то е от времето на старите тефтери - преди 10-а години. Сега ще ги направя по твоя начин, за което голямо Благодаря за идеята.
ОтговорИзтриванеДаре, още като видях кенийския кебап, ти пуснах коментар, но явно не си го харесала, щом го няма. Само исках да ти кажа, че тази технология за двойното паниране на кюфтета е много интересна и си заслужава да се пробва по този начин. Правил съм нещо подобно преди много години като ги панирах в нещо като пата фри - яйца, бира и брашно, но не ми харесаха. А този вариант ми допадна.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тук са коментарите, Бате, не съм влизала м блога, та сега ги видях.
ОтговорИзтриванеС панировката искат повече пържене, да не останат сурови, но като цяло ми допаднаха. Малко по-интересен вкус имат с тези подправки.
Първите снимки ги преглътнах някак си, ама последната ме довърши. Чудесия! Поздрави, Даре!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате 😊
ОтговорИзтриване