събота, 24 ноември 2018 г.

Телешка Shawarma



Една рецепта от ливанската кухня.
Взаимствана е от: pulled-shawarma, като може да се приготви освен с говеждо месо, то и с пилешко, телешко, агнешко, а по нашенски и със свинско месо.
Типично за ястието е използването на арабска микс подправка за шаварма (shawarmakrydda), която прекрасно се съчетава с всякакво месо. Доста силна като аромати подправка, и вероятно не на всеки би се харесало месото овкусено с нея, но това няма как да знае човек, докато не опита.
Характерно за ястието е това, че след изпичане се накъсва/раздробява и може да се сервира както увито с питка на дюнер, така и поднесено в чиния с пресни зеленчуци, гриловани, или просто да се хапне с таратор и плоска питка хляб.


Рецепта:
* 1,5 кг телешко филе, шол
Марината:
* 200 г кисело мляко
* 50 г кетчуп (доматен сос)
* 50 мл зехтин
* 3 скилидки чесън (пресовани)
* 4 с.л. оцет от бяло вино
* 2 ч.л. сол
* 1 и 1/2 с.л. подправка shawarmakrydda

Подправката за  шаварма (shawarmakrydda) може да си приготвите сами, като смесите в бурканче:
* 1 с.л. смлян кимион
* 1 с.л. смлян кориандър
* 1 ч.л. кардамон
* 1 с.л. чесън на прах
* 1/2 с.л. червен пипер
* 1 ч.л. куркума
* 1/2 ч.л. смлян карамфил
* 1/2 ч.л. кайенски пипер
* 1 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.л. канела
(Подправките се смесват, разбъркват и сместа е готова за овкусяване)

Към месото се добавят:
* 2 зелени пиперки
* 1 голяма глава лук


Всички подправки за маринатата се смесват и се овкусява цялото парче месо. Може да разделите месото на порции, за по-бързо изпичане, но може да изпечете и цели парчета месо.
Месото се слага в глинено гърне с капак, или тава, която задължително се покрива с капак или фолио при печене, за да не изсъхне месото. Особено ако е говеждо, телешко или агнешко месо.
Върху овкусеното месо се изсипва и останалия сос, подреждат се зеленчуците на резени, ястието се покрива с капак, слага се на средна скара във фурната и може да се изпече за 8-10 часа на 100 градуса, или за 4-5 часа на 150 градуса.
Когато е готово се накъсва с помощта на вилици и се сервира на порции с гарнитура зеленчуци, плосък хляб, таратаор, а защо не и млечна салата.




2 коментара:

vesela каза...

Изглажда невероятно вкусно. От къде може да се закупи тази подправка готова?

Kokona каза...

В арабските магазини би следвало да я има, Веси :) Ако не намериш, не е трудно да се направи :)

https://cdn8.bigcommerce.com/s-tnllgw86z5/images/stencil/1024x1024/products/518/1224/99711_Chicken-Shawarma__67196.1491145703.jpg?c=2

https://bombaybazaar.us/wp-content/uploads/2017/01/p-2829-shawarma.jpg

https://www.google.bg/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fubcfood.com%2Fmedia%2Fcatalog%2Fproduct%2Fcache%2F1%2Fimage%2F9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95%2Fs%2Fp%2Fspi_22683.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fubcfood.com%2Fshawarma-spice-baraka-150g-x-12.html&docid=3lwz_EiP9_1T0M&tbnid=X8WSg4HZXOoRdM%3A&vet=10ahUKEwj8wPWpxpTfAhX-AxAIHTf7AyYQMwhmKB4wHg..i&w=749&h=1476&bih=689&biw=1280&q=shawarma%20spice&ved=0ahUKEwj8wPWpxpTfAhX-AxAIHTf7AyYQMwhmKB4wHg&iact=mrc&uact=8