четвъртък, 8 декември 2022 г.

Крамбъл с ябълки/ Apple crumble


Крамбъл с ябълки /8 купички за крем карамел/

1 кг ябълки /необелени/

150 г кафява захар (микс мусковадо + кафява тъстикова захар)

1 ч.л. ванилова есенция


За маслените трохи:

80 г кафява тръстикова захар

80 г студено краве масло нарязано на кубчета

120 г брашно


Ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на кубчета.

Слагат се в голям тиган заедно със захарта и сместа се загрява на слаб огън, като се разбърква, докато се разтопи захарта. Маха се от котлона и се добавя ваниловата есенция.

Разпределя се в огнеупорни купички или в голяма тава.

За маслените трохи:

В купа се смесват захарта, маслото и брашното. Сместа се стрива с пръсти, докато компонентите се смесят и се образуват маслени трохи (хубаво е да има и по-големи трохи). Поръсват се върху ябълковата смес. 

Крамбълът се пече на 180 градуса за 40 минути.


Може да го хапвате горещ с топка сладолед, или да го оставите да се охлади на стайна температура.


Няма коментари:

Публикуване на коментар