Може да се хапват самостоятелно, но са и идеални питки за сандвич с пълнеж - в случая с месо и моцарела.
За хлебчетата:
*350 г сварени, обелени и намачкани картофи
*1 глава нарязан на ситно лук
* 15 г прясна мая
* 20 мл олио или зехтин
* 100 мл топла вода
* 100 мл прясно мляко
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 500 г брашно (+ 50 г за оформяне на хлебчетата)
* по желание - 1 белтък за намазване на хлебчетата, сусам, черен кимион, маково семе и малко лук за украса.
Картофите се сваряват с кората, обелват се и се намачкват с преса. Оставят се да се охладят.
Маята се разтваря в топлата вода със захарта и 1-2 с.л. от брашното. Сместа се оставя да втаса.
Солта се добавя към брашното, прави се кладенче в средата и се сипват втасалата мая, млякото, олиото, картофеното пюре, лука и се замесва тесто.
Тестото е готово да поеме и повече брашно, но не го насилвайте. Оформете на топка поръсено с брашно и оставете да втаса за 1 час.
Разделете на 8 равни части, оформете на питки и подредете в тава покрита с хартия за печене.
Украсете по желание с парченца лук, като притискате в тестото. Намажете с разбит белтък. Оставете да втасат отново за час и изпечете за 30 минути в загрята на 180 градуса фурна на средна скара.
➡ Хлебчетата са с пълнеж от гриловани свински късчета, овкусени със сол, черен и червен пипер, щипка лют пипер, кимион, кориандър, сумак и 1 пълна супена лъжица кисело мляко.
➡ Зряла моцарела
➡ Салата от авокадо, сварени яйца, червен лук, кисели краставици и майонеза от сварени жълтъци /сварени жълтъци, лимонов сок, сол, пипер, горчица, зехтин или олио/
Няма коментари:
Публикуване на коментар