сряда, 21 февруари 2024 г.

Сандвич хлебчета с картофи и лук, с пълнеж от свинско и моцарела


Може да се хапват самостоятелно, но са и идеални питки за сандвич с пълнеж - в случая с месо и моцарела.

За хлебчетата:

*350 г сварени, обелени и намачкани картофи

*1 глава нарязан на ситно лук

* 15 г прясна мая

* 20 мл олио или зехтин

* 100 мл топла вода

* 100 мл прясно мляко

* 1 ч.л. сол

* 1 ч.л. захар

* 500 г брашно (+ 50 г за оформяне на хлебчетата)

* по желание - 1 белтък за намазване на хлебчетата, сусам, черен кимион, маково семе и малко лук за украса.


Картофите се сваряват с кората, обелват се и се намачкват с преса. Оставят се да се охладят.

Маята се разтваря в топлата вода със захарта и 1-2 с.л. от брашното. Сместа се оставя да втаса.

Солта се добавя към брашното, прави се кладенче в средата и се сипват втасалата мая, млякото, олиото, картофеното пюре, лука и се замесва тесто.

Тестото е готово да поеме и повече брашно, но не го насилвайте. Оформете на топка поръсено с брашно и оставете да втаса за 1 час.

Разделете на 8 равни части, оформете на питки и подредете в тава покрита с хартия за печене. 

Украсете по желание с парченца лук, като притискате в тестото. Намажете с разбит белтък. Оставете да втасат отново за час и изпечете за 30 минути в загрята на 180 градуса фурна на средна скара.

➡ Хлебчетата са с пълнеж от гриловани свински късчета, овкусени със сол, черен и червен пипер, щипка лют пипер, кимион, кориандър, сумак и 1 пълна супена лъжица кисело мляко.

➡ Зряла моцарела

➡ Салата от авокадо, сварени яйца, червен лук, кисели краставици и майонеза от сварени жълтъци /сварени жълтъци, лимонов сок, сол, пипер, горчица, зехтин или олио/



Няма коментари: