петък, 22 март 2024 г.

Торта "Монблан"

 


Тортата е по рецепта на Пенка Чолчева, от книгата 601 изпитани готварски рецепти.

Тортата е с бишкоти и какаов маслен крем с крокан и орехи. 

Спазих рецептата, като сама си направих бишкотите. От ония едновремешните-  пандишпанови. Добавих  шоколадов сос при декорацията. 

Рецепта:

* 33 броя бишкоти 

* 250 г масло

* 250 г пудра захар

* 2 равни с.л. какао

* 1 чаша смлени орехи

* 1/2 чаша кристална захар

* 1 ч.л. ванилова есенция



Бишкоти

* 3 големи яйца

* 110 г пудра захар

* 120 г брашно

* 1 ч.л. екстракт ванилия

* малко пудра захар за поръсване на бишкотите

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци в две отделни купи. Във всяка купа се добавя по 1/2 от пудрата захар. При жълтъците се добавя ванилията. Първо се разбиват белтъците на пухкав сняг - за около 3-4 минути. След това се разбиват жълтъците до побеляване, за около 2-3 минути. Смесват се белтъците и жълтъците с помощта на шпатула, като се разбъркват в една посока. Добавя се 2-3 порции брашното, като внимателно се бърка с шпатулата, за да не спадне сместа.

Поставя се сместа в пош без накрайник и се шприцоват 33 бишкоти с дължина 8-10 см. в тава покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.

Пекат се за около 10 минути на 180 градуса. Изваждат се и се оставят да се охладят.


Приготвяне на крема:

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Добавя се какаото и се разбива до поемане в сместа./По рецепта какаото се сварява на умерено гъста каша с малко вода и се добавя постепенно към масления крем. Предпочетох да го добавя чисто/

Кристалната захар се карамелизира в съд на котлона до светло кафяво. Маха се от котлона и се изсипва върху намазана леко с масло или олио хартия за печене. След като се охлади се счуква в хаванче и се добавя към ореховите ядки. Сместа се разбърква и след това се сипва и разбърква при масления крем заедно с ванилията

Нареждаме бишкотите по дължина в продълговата чиния.

Ако бишкотите са много сухи може да се топнат за секунда в прясно мляко, но при прясно изпечени бишкоти не се налага.

Редим първи ред 3 реда по 3 бишкоти (9 по дължина). Намазваме много тънко с крем. Редим отгоре отново 3 реда по 3 бишкоти и пак тънко мажем с крем.

Следва 2 реда по 2 бишкоти (общо 6 по дължина) и мажем крем. Следва втори ред 2х2 бишкоти и пак крем.

Най-отгоре имаме ред от 3 бишкоти по дължина в средата. След това с останалия крем измазваме цялата торта, да стане равна отвсякъде. Кремът е оскъден, но достатъчен. Тоест, не трупайте при измазване между редовете. Отгоре тортата се заглажда с нож потопен в гореща вода. Декорира се с филирани бадеми, или нарязани на иглички бадеми.

Трябва да престои няколко часа преди консумация.





Няма коментари:

Публикуване на коментар