За приготвяне на мидите:
1 кг миди
20 г краве масло
1 малък шалот /или 1/4 глава лук
150 мл сухо бяло вино
1 стрък лющян /девисил
1,5 л вода
1/2 ч. л. сол
За приготвяне на супата:
50 г краве масло
1 малка глава лук
1 морков
1 праз лук /бялата част
1 пълна супена лъжица брашно
2 дафинови листа
1 стрък мащерка
2 стръка копър /нарязани на ситно
100 г настърган домат
Прясно смлян черен пипер
5-10 мл анасонова напитка /Пастис Рикар
щипка шафранови нишки
120 мл млечна сметана
2-3 стръка нарязан магданоз при сервиране на супата
Измийте и почистете черупките на мидите с помощта на нож. Откъснете влакънцата, които стърчат от черупките на мидите.
Загрейте маслото в дълбока тенджера и запържете ситно нарязания лук. Добавете бялото вино, стрък лющян и мидите, затворете тенджерата с капак и гответе мидите 5-6 минути, като разбърквате или раздрусвате тенджерата с капака.
Извадете готовите миди от черупките и отделете на една страна. Ако има неотворена мида при готвенето, изхвърлете я. Върнете черупките в тенджерата, добавете 1,5 литра вода и сол и оставете бульона да поври 10 минути и прецедете.
В отделна тенджера загрейте маслото и запържете ситно нарязаните лук, морков, праз лук за 2-3 минути. Добавете брашното, разбъркайте енергично и добавете мидения бульон, мащерката, дафиновите листа, копъра, магданоза и настърганите домати. Подправете с прясно смлян черен пипер. Оставете супата да заври и намалете силата на огъня. Нека ври 15 минути.
Прецедете супата през много фина цедка или марля, като притискате да се пасират соковете от моркова и лука.
Върнете супата в тенджерата и след като заври добавете шафрановите нишки, Пастис Рикар и сметаната и оставете да поври 2-3 минути.
Свалете от котлона, добавете мидите и сервирайте на порции, като поръсите с нарязан магданоз.
Забележка:
Вместо Пастис Рикар може да използвате звездовиден анасон. Добавете го при варене на мидения бульон. Може да добавите друга анасонова напитка, но нека не е повече от 5-10 мл.
Вместо шафран използвайте лъжичка куркума.
Ако искате по-кремообразна супа, намалете бульона наполовина. Ако обичате по-редки и бистри супи, увеличете по преценка с малко вода.
Ползвайте млечна сметана с 30% масленост.
Може да пропуснете праза в рецептата, без да заменяте с нищо.
Лющянът не е задължителна добавка в тази рецепта, но за нашето семейство е. Така че по ваша преценка може да пропуснете.
Добър апетит!
Източник: https://www.thefrenchcookingacademy.com/recipes/saffron-mussel-soup
Няма коментари:
Публикуване на коментар