неделя, 28 юли 2024 г.

Най-вкусната мидена супа



За приготвяне на мидите:

1 кг миди

20 г краве масло

1 малък шалот /или 1/4 глава лук

150 мл сухо бяло вино

1 стрък лющян /девисил

1,5 л вода

1/2 ч. л. сол


За приготвяне на супата:

50 г краве масло

1 малка глава лук

1 морков

1 праз лук /бялата част

1 пълна супена лъжица брашно

2 дафинови листа

1 стрък мащерка

2 стръка копър /нарязани на ситно

100 г настърган домат

Прясно смлян черен пипер

5-10 мл анасонова напитка /Пастис Рикар


щипка шафранови нишки

120 мл млечна сметана

2-3 стръка нарязан магданоз при сервиране на супата


Измийте и почистете черупките на мидите с помощта на нож. Откъснете влакънцата, които стърчат от черупките на мидите.

Загрейте маслото в дълбока тенджера и запържете ситно нарязания лук. Добавете бялото вино, стрък лющян и мидите, затворете тенджерата с капак и гответе мидите 5-6 минути, като разбърквате или раздрусвате тенджерата с капака.

Извадете готовите миди от черупките и отделете на една страна. Ако има неотворена мида при готвенето, изхвърлете я. Върнете черупките в тенджерата, добавете 1,5 литра вода и сол и оставете бульона да поври 10 минути и прецедете. 

В отделна тенджера загрейте маслото и запържете ситно нарязаните лук, морков, праз лук за 2-3 минути. Добавете брашното, разбъркайте енергично и добавете мидения бульон, мащерката, дафиновите листа, копъра, магданоза и настърганите домати. Подправете с прясно смлян черен пипер. Оставете супата да заври и намалете силата на огъня. Нека ври 15 минути.

Прецедете супата през много фина цедка или марля, като притискате да се пасират соковете от моркова и лука.

Върнете супата в тенджерата и след като заври добавете шафрановите нишки, Пастис Рикар и сметаната и оставете да поври 2-3 минути. 

Свалете от котлона, добавете мидите и сервирайте на порции, като поръсите с нарязан магданоз.



Забележка:

Вместо Пастис Рикар може да използвате звездовиден анасон. Добавете го при варене на мидения бульон. Може да добавите друга анасонова напитка, но нека не е повече от 5-10 мл.

Вместо шафран използвайте лъжичка куркума.

Ако искате по-кремообразна супа, намалете бульона наполовина. Ако обичате по-редки и бистри супи, увеличете по преценка с малко вода.

Ползвайте млечна сметана с 30% масленост.

Може да пропуснете праза в рецептата, без да заменяте с нищо.

Лющянът не е задължителна добавка в тази рецепта, но за нашето семейство е. Така че по ваша преценка може да пропуснете.

Добър апетит! 

Източник: https://www.thefrenchcookingacademy.com/recipes/saffron-mussel-soup



Няма коментари: