Няколко пъти вече приготвям палачинки с кисело мляко по рецепта на Иван Звездев и палачинките много ми харесват. Обичам рецепти с точни съставки, в които не се налага да преценявам на око консистенцията на сместа. Това, което правя по-различно при приготвяне на сместа, е да добавя топла или гореща вода при разбъркване и да изчакам около 15-20 минути преди да започна да пека палачинките.
Рецепта:
3 яйца
250 г кисело мляко
1/4 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
250 г брашно
300 мл гореща вода
В купа се смесват киселото мляко и содата. Разбърква се сместа и се оставя содата да шупне и да се образуват мехурчета. Добавят се солта, олиото и яйцата и се разбива сместа с телена бъркалка. После се добавя брашното, разбърква се. Получава се много гъста смес към която се добавя горещата вода и се бърка с бъркалката, докато сместа се втечни и стане с гъстота на боза, без бучки.
Оставя се да почива 15-20 минути, след което се изпичат палачинки в намаслен с олио тиган и от двете страни.
От тази смес се получават 10 палачинки.
Няма нужда да се намазват с масло или да се покриват, за да останат меки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар