събота, 18 октомври 2025 г.

Пърленки със сирене и кашкавал


330 мл вода /може равно количество вода и прясно мляко/

1 с.л. захар

1 и 1/2 ч.л. сол

3 с.л. олио

20 г прясна мая

550 г брашно тип 500 /+ 2-3 с.л. при разточване/

Продуктите може да се сложат в описания ред в хлебопекарна и да се омеси сместа на програма тесто. Оставя се да втаса в нея.

Пълнеж:

20 г краве масло

250 г краве сирене - настъргано

150 г кашкавал - настърган

олио при печене на пърленките /може смес масло с олио


Тесто:

Ако нямате хлебопекарна - в купа добавете водата, маята и захарта и 3-4 с.л. от брашното. Разбъркайте сместа и оставете да втаса, докато се надигне и се появят мехури. Добавете солта, мазнината и брашно и замесете меко тесто. Оставете да втаса като покриете с прозрачно фолио.

Втасалото тесто разделете на 8 равни части и всяка разточете на кръг с диаметър около 20 см. Намажете с разтопено масло и разпределете сиренето и кашкавала в средата на всяка пърленка.

Навийте на руло, а след това на охлюв, като подпъхнете края отдолу. Разточете с точилка върху поръсен плот с брашно, отново с диаметър 20 см. Оставете разточените пърленки да почиват 20 минути. 

Изпечете в загрят тиган намазан с мазнина и от двете страни. 

Ние ги хапваме понякога със сладко и айрян, понякога с чай.


Тестото всеки път правя различно, но това е базова рецепта. Понякога правя само с прясно мляко, или слагам каймак в тестото и стават още по-вкусни.

За пълнеж, освен сирене и кашкавал, може да се направят с извара, с картофи и зелен лук, само със зелении/ лапад, спанак, коприва, манголд/, може с шунка и кашкавал. Каквото обичате и ви харесва. Всякак съм правила и стават много вкусни.

Случвало се е да правя и без да втасва тестото. Забърквам за 10 минути, веднага деля на части, разточвам, слагам пълнеж, навивам, пак разточвам и после оставям да постоят 20 минути и започвам да пека. Печенето си отнема време и за 8 броя ви трябва 1 час да се изпекат една по една, а като сложим и времето за забъркване, разточване и 20 минути да постоят, пак отиват едни 2 часа.

Най-добре е тестото да се забърка вечерта/ още по-добре в хлебопекарна/, да се сложи в еднократна торба, в която добавяме лъжица олио, омачкваме с ръце отвън както е в торбичката и то се омаслява, без да се цапаме. Прибираме да нощува в хладилника, а сутринта вадим и приготвяме пърленките.

Когато тестото има време да почива 15-20 минути преди да се изпекат пърленките, тогава стават най-въздушни. А докато се изпекат първите 3-4, то останалите са постояли повече време и стават още по-добре.




Няма коментари: