четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Добруджанска салата



Тази салата може би ви е позната, но на мен не ми беше, нищо че съм добруджанка :) Видях я в Тропс къща във Варна, опитах я и се влюбих в нея. :) Принципно не обичам ориз, но го проядох в китайските ястия и в тази салата. Преди дори не го понасях.:)))
Та, след като я опитах там, защочнах да я изследвам обстойно и по спомени от тогава, вече си я приготвям по този начин:

1 ч.ч. ориз
1 голяма прясна краставица
1-2 моркова, зависи от големината, но да са наравно като количество с краставицата
150 г черни маслини без костилка
1/2 връзка копър
сол, олио, оцет

В 1-2 с.л. олио запържваме ориза за съвсем кратко време, като внимаваме да не потъмнее. Веднага заливаме с 4 ч.ч гореща вода и оставяме, докато се свари напълно. Изсипваме сварения ориз в гевгир и го измиваме добре под течаща студена вода. Оставяме го да се отцеди добре за около час, два. Краставицата и морковите нарязваме на лентички, а маслините срязваме на две. Нарязваме на ситно копър и смесваме всички продукти в дълбока купа. Добавяме сол, олио и оцет, така че добре да се овкуси салатата. Разбъркваме добре и сервираме.

Салатата е много подходяща за сезона, а също така и като гарнитура към всякакви ястия. Особено добре си пасва с печено агнешко. ;)

3 коментара:

КАТЕРИНА каза...

Абе много ти е фотогенична салатката бе Дари!Леле каква е коконааа:)))
Точно по мой вкус е!Задължително ще я пробвм!
Прекрасни предложения пускаш!
Много ти се радвам!
Снимките са много хубави!
Пожелавам ти прекрасен утрешен ден!

Moni каза...

Страхотна салата, Дари! Аз пък много обичам ориз и съм сигурна, че тази салата е точно по вкуса ми!:-))) Снимките са прекрасни!
Хубава вечер и прекрасно утре!

Kokona каза...

Благодаря ви, сладурки :)