неделя, 15 януари 2012 г.
Тутманикът на бабата на Ивайло и награди изненади!
Това е един много специален тутманик по рецепта на бабата на съпруга на моя приятелка .
Какво знаете вие?! Страшен тутманик е това!:)
Като ми е тръгнало на тесто тая година - спирачки нямам. Скоро, разговорите с мен ще стават само с умеещите да се търкалят, щото няма да мога да се спра на едно място.:)
Много вкусен и определено минава в графа - Да си "оправим холестерола" - 2
Два пъти го приготвях досега, като единия път беше в двойна доза.
А ето и рецептата:
300 г кисело мляко
100 мл хладка вода
1 с.л. сол
1 с.л. захар
4 с.л. олио
около 700 г брашно
малко повече от 1/2 кубче свежа мая
За плънката:
Сирене - около 200 г
олио, масло или мас по желание ( в оригинал си е с олио)
За запържване - заливка:
около 5-6 с.л. олио
2 с.л. галета
Ако имате хлебопекарна може да омесите тестото в нея, като сложите продуктите в описания ред. Най-отгоре маята се натрошава. Не е нужно да се разтваря във вода предварително и да се оставя да втаса.
Ако ли не - маята се разтваря във водата, заедно със солта и захарта. Добавят се 2 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да втаса на топло. Брашното се пресява, прави се кладенче, сипва се втасалата мая, олиото, киселото мляко и се замесва тесто. Оставя се да втаса на топло. След като е удвоило обема си се премесва отново. Разделя се на 3 топки. Всяка една се разточва на лист. Слага се първия лист, намазва се с олио (масло, мас), поръсва се със сирене. Върху него се слага втория лист, пак се намазва и поръсва със сирене и накрая се слага третия лист, като само се намазва с мазнина.
Навива се на руло, разтегля се с ръце, слага се в намазана с масло и поръсена с галета тава, като се навива като баница. (Моето малко друго се получи).
Оставя се да втаса, след което се пече в загрята на 200 градуса фурна - да речем 30 - 35 мин. Вече готов се полива със запържените в олио галета и се напада. :)))
На тая снимка е още неполят:) Като се полее, как омеква и каква вкусна коричка има, леле майкооооо! Окапах се:))))
Ами това е!
Благодаря за споделената рецепта на Меги и Ивайло и задочно на бабата на Ивайло - Да е жива и здрава! Страшен тутманик! :) Аз си позволих да заменя олиото с мас при намазване на листите - нали знаете, трябва да си "оправям" холестерола! :)
И сега, две наградки изненадки от Лети :)http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/
Благодаря ти, мила! Трогната съм от вниманието!:)
Ето и условията, на двете награди:
Трите стъпки за приемане на The Versatile Blogger Award са:
1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
3.Споделете 7 неща за себе си!
Условията за The Liebster Blog Award:
Отново започваме с благодарности!
1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал
2. Сложете наградата в блога си!
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете!
4. Посетете блоговете им и ги информирайте
Дано не те обидя, Лети, но хич ме няма по тия неща - награди, описания. Веднъж направих опит да напиша нещо за себе си, ама само аз си знам, какво се получи!:) Често ги забравям наградките - да не се обижда никой, ама не съм от редовните блогъри и пропускам да се отчета!:)
Благодаря още веднъж!:)
Ще ви спестя разказите, че не намирам, какво да споделя:) И предавам наградата на всички в блогчето!:) Който си няма, да си има:)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
23 коментара:
На теб още в началото на годината ти тръгна с награда за тесто, та... повлече крак :) А тутманикът е един път. Страхотно изглежда това препеченото отгоре...
Даре, невероятна публикация!
Все едно ме грабна, завъртя ме и ме изпрати в миналото!
Баба правеше такъв тутманик, само без заливка, а майчицата ми имаше такава покривка!
Стомаха ми се преобърна, като видях снимките!
Благодаря за удоволствието♥
Чудничко изглежда! Хвърлила съм му око, но кога ли ще стигне времето да го направя.
Страшен тутманик, Дари, страшен!
На сладко устоявам, но на тестени изкушения не мога и сега като го гледам само този тутманик, не знам какво ми иде на направя, късно е за месене.
А за описанията хич да не се притесняваш и на мен ми е трудно, че вече за трети път ми се случва да трябва да се опиша, ама какво да правя, като има изисквания, някак си написах го ;)
Поздрав най-сърдечен и хубава нова седмица!
Браво, Коконче!
Страшен тутманик !
Поздрави на бабата на Ивайло и от мен:)!
чудесно изглежда,веднага си го отбелязвам
желая хубава нова седмица
Е, как идеално ми се появява за закуска! Ама така си го завъртяла този тутманик, че и аз се покапах! Невероятен е! Специални благодарности и на бабата на Ивайло! Хубавите рецепти трябва да бъдат пазени, предавани и споделяни!!! Хубава нова седмица от мен!
Ох, че апетитен този тутманик. Грабвам си парченце!
Хубава седмица!
Тутманикът е разкошен,Дари!
На тема тестени и аз съм много пристрастна!
Честити наградки!
Хубав понеделник!
Дари, ама ти наистина ни оправи холестерола. Още ги мисля милинките, а ти и тутманик направи. Все неща, които са ми любими още от детските години, но за съжаление тогава не ми се налагаше да се лишавам от тях...
Поздрави и хубава седмица :)
Страхотен тутманик. Имам нужда от оправяне на холестерола :))))
Поздравления!
Хубава нова седмица!
Чуден тутманик!
Нещо в предишните публикации не можах да коментирам, но четох и какво да видя:)
Ти си била от Добрич, сега да не се окаже, че сме и съседки били:)
Затова знаеш бисквитеното рулце, а къде са тези закуски, за които разказваш?:)
Хубава седмица!
Благодаря ви! Опитайте го, няма да съжалявате!:)
Траяна, закуските са до пощата на Христо Ботев - има една малка църква-параклис до тях:)
А за комшийството - живяла съм на Дружба 3 - 20 години:)
Тутманика наистина изглежда много вкусен-хайде сега холестерол...
Ще си хапваме с мярка.И майка ми има същата покривка-какво съвпадение..
Хубав ден-поздрави!
И аз съм очарована, звучи и изглежда прекрасно -
обичам този вид печива, а е трудно да се устои на твоя тутманик.
И честити награди, Дари,
сърдечни поздрави и много усмивки, Диана
Коконче, забавлявах се от сърце с твоята публикация! Толкова увлекателно си я написала, ....с прекрасно чувство за хумор! Личи си, че бабата на Ивайло ти е много скъпа, след като си направила с толкова любов тутманика! Ще забравя за холестирола и....с удоволствие ще опитам от него!
Желая ти една много усмихната и красива седмица и те прегръщам!
Мерсииииии:) С мярка трудно ще се хапва, особено като се опита веднъж, ама пък в края на краищата, един живот живеем:) Няма да се лишаваме, я!:)
Благодаря, Дианка:)
Важно е да се забавляваме:)
А бабата на Ивайло, в интерес на истината не я познавам, но пък виж каква хубава рецепта научих от внука й:)
Вече ми е в графа любими - неизбежно е:)
Пожелавам и на теб красива, успешна и усмихната седмица:)
Леле-е-е, е на това се казва тутманик!Страхотна рецепта,а така както го описваш ще си охапя дланта-няма начин да не ти се прииска да го спретнеш и похапнеш.То както е тръгнало и аз на тестени съм го ударила тази година :)
С такива изкушаващи рецепти,друго не ми остава:)
Хаха, аз също живях и точно до пощата:) Зная ги тези закуски!Само че моят адрес се водеше "Балик", но все пак съвсем съседки:)
Мммм, незнам кое е по-хубаво този Тутманик или милинките?! Чудя се и се мая с кое да започна по-напред... Така ми се е дояло нещо нещо пухкавко със сиренце... Онзи ден си купих една серинка, е не ге правят като едно време, такова разочарование преживях... И тогава решик каквото и да става събота или неделя търси рецепти из нета и си направи домашни, топли и с истинско сирене. Много благодаря и за двете рецепти! Аз продължавам да ровя да видя на какво още вкусно мога да попадна :)
Опитай тутманика, няма да съжаляваш:) Иначе ако намериш нещо вкусничко с тесто, сподели и насам, моля, че аз съм луд фен на тестото :)
Иначе милинките са с пудра захар - сливенски. Те нямат сирене, но аз ги обожавам именно с пудра захар и мас :))))) И айрянче отстрани :))))
Публикуване на коментар