четвъртък, 13 юни 2013 г.

Питка с масло и сусам


Продукти:
* 500 г брашно + 50 г при разточване
* 7 г суха мая на д-р Йоткер
* 1 с.л. захар
* 1/2 ч.л. сол
* 50 г масло
* 2 с.л. кисело мляко
* 1/2 к.л. сода за хляб
* 1 яйце
* 100 мл топла вода
* 100 мл прясно мляко.

Нужни са още:
* 1 жълтък за намазване
* масло и галета за намасляване и поръсване на тавата
* сусам за поръсване на питката


 Приготвяне:
* Брашното, маята, захарта и солта се смесват в купа и се разбъркват.
* Прави се кладенче по средата и се изсипва водата, млякото, добавя се яйцето и размекнатото масло, киселото мляко с разтворената в него сода и се замесва тесто.
* Оставя се да втаса на топло и след като увеличи обема си се премесва отново.
* Разточва се на лист, намазва се с масло, навива се на руло и се усуква, като в същото време се и изтегля с ръце, за да стане по-дълъг фитил.
* Намаслява се тавата, в която ще се пече питката с масло, посипва се равномерно с галета и фитилът се навива в тавата.
* Правят се прорези с нож по желание и се оставя да втаса на топло.
* След като увеличи обема си, питката се намазва с разбит жълтък, поръсва се със сусам и се пече в загрята на 200 градуса фурна, около 25 мин. При нужда се покрива с лист
фолио, за да не потъмнее. Всяка фурна е различна, но при моята на 200 градуса се получава именно този резултат.



1 коментар:

Dani каза...

Прекрасна е, Даре! :)