петък, 15 юли 2016 г.

Добруджанки



Сигурно 50 пъти съм ги правила тези вкусни добруджанки. Преди години си харесах рецептата на Роси, публикувана в блога и тук: Добруджанки-мързеливки и оттогава съм ги приготвяла многократно, като съм добавяла най-различни подправки, а понякога и някакъв колбас. При Роси има най-различни варианти.


Традиционно са най-вкусни обаче :)

* 1 яйца
* 1 чаша кисело мляко (200 мл)
* 1 ч.л. сода бикарбонат или бакпулвер
* 1 чаша натрошено сирене
* 2 ч.ч. брашно (слагам 200 грама)
* 40 г разтопено краве масло (може и олио)

* семена за поръсване (мак, сусам, ленено семе, слънчогледово семе)


В купа се смесват всички съставки и се разбъркват с лъжица. Загребва се с лъжицата от сместа и се сипва в тава покрита с хартия за печене. Може да ги оставите "рошави", а може да загладите с лъжицата, да се получат с кръгла форма.
Поръсват се със семена и се пекат в загрята фурна, на около 180-190 градуса за 20 минути.
Аз ги пека на второ ниво на фурната, с нагряване само отдолу, на 170-180 градуса, и с включен вентилатор. Отново за 20 минути.



Няма коментари: