неделя, 18 ноември 2018 г.

Царски тутманик



Рецептата е взаимствана от Сия Рибагина - Царски тутманик, като съм използвала по-малко количество течност и брашно. Идеята беше да можем да си го хапнем и да не остава, но уви. Ще имам и за утре тутманик.
Правила съм много и различни, този е просто едно чудесно допълнение към сборника с рецепти. Сия, благодаря за чудесната рецепта :)

* 200 мл прясно мляко
* 3 с.л. кисело мляко
* 20 г прясна мая
* 1 с.л. захар
* 3 с.л. олио
* 2 яйца (може да отделите жълтъка на едното или белтъка, за намазване)
* около 600 г брашно
* 1 ч.л. сол

* 250 г сирене
* 125 г краве масло (1 пакетче)

* разбит белтък или жълтък за намазване
* семена за поръсване (маково, ленено, сусам)

В блога на Сия може да видите как тя е замесила тестото.
Аз просто го сложих в хлебопекарната, като сложих продуктите в описания ред в контейнера на хлебопекарната и включих на програма тесто. Единствено сложих по-малко брашно в началото - 500 г, и после добавях на порции останалото.
Ако нямате хлебопекарна, следвайте стъпките на Сия, или разтворете маята в леко затопленото мляко, добавете захарта и 2-3 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете сместа да втаса.
Останалото брашно изсипете в купа, направете кладенче в средата, добавете втасалата мая, останалите продукти и замесете меко тесто.
Оставете в купата да втаса, като покриете със свежо фолио.
Втасалото тесто разделете на 4 или 5 части. Всяка една разточете на квадрат, намажете първата с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене. Сгънете на плик и сложете на една страна. Разточете втората кора, намажете с масло, поръсете със сирене и сложете в средата сгънатия плик. Отново сгънете кората. И така докато свършат корите.
Готовата топка тесто разточете съвсем леко с точилка, да се оформи на кръг. Преместете в тава покрита с хартия за печене.
Сия съветва да се ползва тясна и висока тава, за да може да расте нагоре тутманикът и да не се разтвори като моя. Аз обаче го пекох в голяма тава, затова е с такава развалена форма.


Нарежете тутманика на триъгълници, но не докрая. Оставете да втаса. Намажете с разбит белтък или жълтък и поръсете със семена.
Печете в загрята на 200 градуса фурна, едно ниво над долното, за 10 минути, а след това намалете температурата на 180 градуса и следете за изпичане, като след 30-та минута, забодена клечка в тутманика трябва да излезе суха.


Опция е също да се сложи в студена фурна на средна скара. Да се включи на 200 градуса с долно нагряване + вентлатор, като 10 минути се пече на тази температура, а след това още около 30 минути на 180 градуса.



Няма коментари: