петък, 16 ноември 2018 г.

Kapsalon - кебап по холандски



Случайно ми попадна рецептата в интернет за този кебап. Интересна интерпретация на вкусния турски дюнер кебап, FastFood храна, предлагана първо в Ротердам.
Според Уикипедия, ястието хрумва на Натаниел Гомес (собственик на фризьорски салон) и включва любими негови продукти, които му смесват в съседно на салона му заведение, в което се предлага подобна на дюнер храна, доколкото разбирам, а той често посещава. Започва да поръчва редовно това ястие и става обичайна храна, която не остава незабелязана и от други посетители, които също си поръчват.
Ястието се превръща в хит и се предлага в много заведения. Може да бъде приготвено с риба, пилешко, кайма, или месо за дюнер кебап (агнешко, телешко). Описано като "калорична бомба" и "смъртоносно оръжие", но все пак много вкусно.
Кой не обича пържени картофки, късчета месо, топящи се сирена, млечно-майонезен сос, свежа салата...
Ето няколко линка към рецепти:
Kapsalon
How to make Kapsalon
И тук

Направих вариант с пилешко, и разбира се по български има и порции със свинско.
В някои рецепти, които срещнах, се предлага с чили сос, сладък чили сос, в други се подправя само с майонеза, или чеснов сос. Салатата включва домат, краставица, лук и по-често айсберг салата, но може да се срещне със зеле, китайско зеле, савойско зеле... различни варианти за всеки вкус. Някои добавят гъби, кисели краставички, но в традиционната рецепта отсъстват и се залага на пресни зеленчуци.
Може да се направи в еднократни формички, в каквито се предлага в заведения за бързо хранене, но може просто да си го приготвите в една голяма тава в къщи.


Ето и моят вариант на Капсалон.
За 3 порции:

* 1 кг картофи (ако са бланширани ще са нужни по-малко, около 750 г)
* 750 г месо (пилешко филе, телешко, свински врат)
( сол, черен пипер, червен пипер, по желание куркума, ако се приготвя с пилешко месо)
* 3-4 с.л. мазнина за пържене (олио, зехтин)

* 5-6 листа айсберг салата (или зеле)
* 1 голям домат
* 2 малки краставички
* 1 глава червен лук

* 6 броя Гауда на слайсове (или около 150 г)

За млечно майонезения сос:
* 300 г кисело мляко
* 100 г майонеза
* щипка черен пипер
* сол на вкус
* 1 скилидка чесън (пресована)

* сладък чили сос (по желание)


Картофите се обелват, нарязват на пръчици и изпържват в мазнина.
Месото се нарязва на малки късчета, подправя се с подправките и се изпържва в загрятата мазнина за кратко време. Ако е пилешко, за около 5 минути е готово. Ако е свинско и се пържи наведнъж, някъде за около 7-8 минути. Проверявайте за готовност, като опитвате.
Доматите, краставиците и лукът се нарязват по желание, или на кубчета. Салатата се накъсва.
Подготвя се млечно майонезеният сос, като се смесват млякото, майонезата, солта, черният пипер, пресованият чесън и всичко се разбърква.

В еднократни формички, или тавичка, се слагат първо готовите картофи, овкусени със сол. Следва месото. По желание се поръсва с малко от млечно майонезения сос. Отгоре се подрежда Гаудата на слайсове и ястието се запича за 10 минути във фурната.
Извадено топло, веднага се поръсва със свежа айсберг салата, краставички, домати, лук и се подправя с малко чили сос по желание и млечно майонезен сос.
Семпло, но много вкусно.


Снимките са малко мрачни и ако ми се отдаде възможност пак да снимам на по-слънчево време, ще ги сменя :)


Няма коментари: