събота, 11 ноември 2023 г.

Бейти кебап с лаваш


Кебапите от турската кухня са ми слабост. Правила съм различни и с кебап никога няма да сгреши човек, ако иска да нахрани вкусно семейство или приятели.

Някои рецепти са връткави - не сложни, но все си трябва приготвяне на хляб, месо, пък сос, и си искат времето, но си струват всяка хапка.

Да, може да се улесни приготвянето, ако се купят някои неща готови, ама пък кефът е да си ги направиш, а и вкусът е друг.

Днешният кебап ми е любим, но не бях приготвяла завит в лаваш. Реших да си доставим вкусно удоволствие опитвайки рецептата на Рефика. При нея винаги има нещо променено, нещо по-различно при приготвяне и личен почерк, в иначе традиционната турска кухня.

Бавният вариант на рецептата може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=nE-GAMcqAPQ&t=30s

Рефика обяснява какво месо може да се ползва за кебапа, как се пече и още тънкости при приготвяне на кебапа.

Бързото видео е в инстаграм тук: https://www.instagram.com/p/CNfcxzhKe4d/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==


Бейти кебап/ Beyti Kebab

За шишовете:
* 300 г говеждо смляно месо
* 200 г агнешко смляно месо
* 1 ч.л. сол
* 1/2 нарязана на ситно червена пиперка/чушка
* 3 щипки червен пипер на люспи
* 1 скилидка чесън нарязана на ситно
/това са всички подправки и са достатъчни. Опитвала съм месото по този начин, но този път добавих от себе си щипка кориандър, кимион, сумак и черен пипер./

Смляното месо се омесва с подправките, разделя се на три и се оформят три шиша. Най-добре месото се разпределя върху триъгълни шишове. Разпределя се по дължина, като кебапче, за да може да се изпече равномерно. /Реших да изпека моите кебапчета направо в тигана/
Пекат се хоризонтално върху грил тиган, да не опират дъното, като се завъртат постоянно, за да се изпичат равномерно от всички страни. П/ри мен печенето отне 20 минути./

За лаваша:
* 100 мл вода
* 5 г суха мая
* 1/2 ч.л. захар
* 1/2 ч.л. сол
* 170 г брашно(+ лъжица при разточване на лавашите)

В купа се смесват всички продукти и се омесва тесто. Разделя се на три топчета, покриват се с кърпа и се оставят да почиват 30 минути.
След това всяко топче се разточва на тънка кора и се изпича в тиган с незалепващо покритие на умерен огън. Не трябва нито да е слаб огъня, нито силен, защото лавашите могат да станат сухи и чупливи. Всеки лаваш се пече буквално за 2 минути.
В загрят тиган се слага едната кора и при поява на мехури за около минута се обръща да се запече и от другата страна.
Готовите лаваши се изваждат в съд, намазват се с малко масло по желание и се покриват с капак, за да останат меки.
В това видео :https://www.youtube.com/watch?v=26tAVZKNJXI Рефика показва как може да се изпекат лаваши върху обърнат тиган на газта, да наподобяват типичните големи лаваши, които се приготвят в турската кухня, но за целта трябва газов котлон, решетка върху него, за да може тиганът да стои над огъня.

За намазване на лавашите:
* 2 с.л. олио
* 2 скилидки чесън нарязани на ситно
* 4 с.л. вода
* 5 стръка магданоз нарязани на ситно
* сол
* 1 лъжичка люспи червен пипер
В дълбок тиган се загрява олиото и се запържва чесъна. Добавят се магданоза, водата, сол и люспи червен пипер. Сваля се сместа от огъня и с половината от сместа се намазват лавашите с четка.
Останалата част се връща на котлона и се загрява.

За доматения сос:
Към останалата част от сместа за намазване на лавашите се добавят 10 с.л. доматено пюре, 2 лъжици краве масло, малко сол и 1 лъжица оцет. Оставя се сместа да заври и се сваля от котлона.



Сервиране на кебапа:
Във всеки лаваш завиваме стегнато на руло по едно парче от изпеченото на шиш смляно месо. Нарязваме леко по диагонал по 3-4 см парчета и подреждаме в сервизна чиния в кръг, като оставяме празно място в средата на чинията. Отрязаните крайчета от лаваша накъсваме в средата на чинията и върху тях добавяме 5-6 с.л. гъсто кисело мляко и поръсваме с магданоз.
С доматения сос поливаме хапките близо до борда на чинията, но може и върху парченцата с кебап. Поръсваме с магданоз и сервираме ястието топло.



1 коментар:

Dani каза...

Чудесно изглежда, Даре!
Може и с готов лаваш ;)
Прегръдка!