вторник, 21 ноември 2023 г.

Бавно печена свинска плешка


Джейми Оливър има хиляди рецепти и е страхотен кулинар. И аз като повечето любители кулинари съм правила и правя и сега много от бързите му ястия, които освен че спестяват време в кухнята, често са представени интригуващо и апетитно. Представя ги с такава лекота и кара дори хора, които не умеят да готвят, да хванат тигана и да завъртят нещо за 15 минути в кухнята.

Днешното ястие е от любимите ми бавно печени ястия. Слагаш едно парче месо да се пече няколко часа във фурната, после правиш един хубав грейви сос към него, добавяш малко свежи зеленчуци и се наслаждаваш на вкусна вечеря.

Шест часа печена свинска плешка с кожа и кост в компания на печени картофи.

Линк към рецептата тук: 6 часа печена свинска плешка

По рецепта се пече 2 кг месо. Моето е 1,5 кг.

Изпекох месото в тажин вместо в тава покрита с фолио. Запечатах месото в тиган от всички страни, вместо да го запичам първоначално 30 минути във фурната, а когато дойде време за соса налях бульона в тажина и върнах във фурната. После пресовах зеленчуците и прецедих соса.


Съставки:

2 кг висококачествена свинска плешка, с кости и кожа

2 глави червен лук

2 моркова

2 стъбла целина

1 глава чесън

6-8 пресни дафинови листа

600 мл био зеленчуков бульон

Сол и черен пипер


Извадете свинското от хладилника за 1 час, преди да го приготвите, за да достигне стайна температура.

Загрейте фурната до 220°C

Поставете свинското върху чиста работна повърхност с кожата нагоре. Вземете  малък остър нож и направете резки на разстояние около 1 см през кожата в мазнината, но не толкова дълбоко, че да разрежете месото. 

Втрийте морска сол направо във всички вдлъбнатини, които току-що сте направили. / На мен ми бяха нужни 2 ч.л. морска сол/ Почистете излишната сол от повърхността на месото, след което го обърнете. Подправете долната част на месото с няколко щипки сол и черен пипер.

Поставете свинското месо с кожата нагоре в тава за печене и печете 30 минути или докато кожата започне да се надува и започне да пука. В този момент намалете температурата до 170°C, покрийте свинското плътно с двоен слой алуминиево фолио, върнете го във фурната и печете още 4 часа и половина.

През това време разполовете лука, морковите и целината, а чесъна натрошете на скилидки (няма нужда да ги белите).

Извадете свинското от фурната, махнете фолиото и полейте/намажете месото с мазнината от дъното на тавата. Внимателно прехвърлете върху дъска, след това отстранете мазнината освен 2 супени лъжици, които оставете в тавата, а излишната мазнина от тавата сложете в буркан и поставете в хладилника за някое вкусно ястие следващия път.

Добавете всички зеленчуци, чесъна и дафиновите листа в тавата и ги разбъркайте в мазнината. Поставете свинското обратно върху зеленчуците и сложете тавата обратно във фурната без фолио, за да се пече за още 1 час или докато зеленчуците омекнат.

Внимателно преместете месото в чиния за сервиране, покрийте отново с фолио и оставете да почине (30 минути), докато приготвите соса. Отстранете с лъжица мазнината от тавата, след това добавете бульона (или заменете с вода, ако предпочитате) и сложете тавата на котлона.

Оставете да заври и оставете да къкри няколко минути, като разбърквате непрекъснато с дървена лъжица, за да изгребете всички тези прекрасни лепкави вкусни парчета от дъното на тавата.

Когато получите хубав тъмен сос изсипете го през сито и с помощта на лъжица претрийте хубаво зеленчуците, за да изтекат всички сокове от тях. /Успешно ползвам пресата за картофи. Първо всичко хубаво намачквам още в тавата, сипвам в голямо сито и претривам хубаво с черпак/

Сервирайте свинското с кана сос, печени картофи и свежи зеленчуци.




Няма коментари: