събота, 11 ноември 2023 г.

Канелени рулца с глазирани череши и шоколад

 


Рецептата е от книгата: The Hairy Bikers' Comfort Food и е публикувана в BBC FOOD тук: https://www.bbc.co.uk/…/recipes/chocolate_and_cherry_50877

Относно използваните продукти, вместо шоколад на копчета използвах тъмен шоколад със 70% какао. Череши имах няколко коктейлни мараскино и вложих заедно с нужното количество замразени. Вместо кленов сироп ползвах мед.
От посочените продукти излизат 10-12 кифлички, зависи на колко ще бъдат нарязани. Аз направих по-големи 9 броя. Може да се сервират с глазура, или да се пропусне.


А ето и съставките:

* 250 мл прясно мляко

* 75 г краве масло (+ 1 лъжица за намазване на тавата)

* 500 г бяло пшенично брашно

* 1равна ч.л. смесени подправки (канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче)

* 7 г суха мая

* 75 г светлокафява захар

* щипка сол

* 1 яйце

* олио за намсляване на ръцете и работната повърхност


Плънка:

* 100 г масло

* 50 мл кленов сироп 

* 25 г тъмна кафява захар

* 1 ч.л. канела

* 1 равна ч.л. смесени подправки (канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче)

* щипка сол

* 100 г глазирани череши (кандирани череши, коктейлни мараскино)

* 100 г тъмен шоколад на копчета


За намазване преди печене:

* 1 яйце

* 2 с.л. тъмна кафява захар /Демарара/


За глазура /по желание/

* 200 г пудра захар

* 2 с.л. вряла вода


Застелете кръгла дълбока форма за кекс с размери 26–28 см или дълбока форма за печене с хартия за печене инамажете с масло.

Сложете млякото в тенджера и го затоплете. Свалете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте и оставете да се охлади.

Сложете брашното и миксът подправки (ако използвате) в голяма купа с маята, захарта и щипка сол. Направете кладенче в средата.

Разбийте яйцето в сместа от мляко и масло. Добавете сместа към брашното и разбъркайте, докато се смесят добре – ще получите лепкаво тесто.

Намаслете леко ръцете и работната повърхност, след което извадете тестото. Месете, докато спре да лепне и получите гладко, еластично тесто. Върнете тестото в купата и го покрийте с влажна кърпа. Оставете да втасва, докато удвои обема си – това ще отнеме около час и половина.

За пълнежа разбийте маслото с кленовия сироп /меда/, захарта, подправките и щипка сол, докато получите кремообразно масло с цвят на карамел.

Обърнете тестото и го разточете на правоъгълник с размери около 30x23cm Разпределете маслената смес върху тестото, след което поръсете с шоколадовите копчета и черешите срязани на две. Навийте стегнато, след което нарежете на 10-12 парчета.

Подредете кръгчетата с разреза надолу в дълбоката форма за торта. Намажете с яйце, след което оставете за още 30 минути да втасат. Загрейте фурната на 180C/или 160C с вентилатор . Намажете отново с яйце с четка и след това поръсете със захарта. Печете във фурната за 20–25 минути или докато станат наситено златисто-кафяви.

За глазура по желание постепенно добавете гореща вода към пудрата захар, за да направите глазура, която е достатъчно тънка, за да се излее, но няма да се разтича твърде много. Оставете кифличките да се охладят във формата, след което ги намажете с глазурата. Оставете да стегне.





Няма коментари: