събота, 11 ноември 2023 г.

Ачма - грузинска баница


Изключително вкусна баница от грузинската кухня. Аналогична на къпаната баница с домашно точени кори в българската кухня, но грузинците слагат богат пълнеж и не пестят масло и сирена за този разкош.

Не е рецепта, която да се приготвя често - определено. Иска едни 3 часа - не е като баницата с готови кори, и не излиза много евтино тази вкусотия, с днешните цени на сирената особено, но пък не си доставяме и всеки ден такива удоволствия. 

Рецептата видях тук- Ачма като аз съм намалила продуктите, иначе може спокойно да нахраним 12 човека с пълната рецепта. При мен излязоха 6 големи парчета баница. 


Рецепта:

* 4 яйца 

* 150 мл вода

* 1 ч.л. сол

* 600 г брашно (+ 100 г за разточване)


Пълнеж:

* 400 г краве сирене

* 300 г настъргана зряла моцарела /или скаморца/


За намазване на корите:

* 170-180 г краве масло

За намазване отгоре /по желание/

* 1 разбито яйце


В купа разбиваме яйцата, солта и водата. Добавяме на порции брашно и замесваме меко тесто. В зависимост големината на яйцата количеството брашно може да варира +- 50 грама. Преместваме на плота и месим около 10 минути.

Готовото тесто покриваме с купата върху плота и оставяме да почива 30 минути.

През това време натрошаваме сиренето и смесваме с настърганата моцарела. Разтопяваме кравето масло. Подготвяме тава с размери 24х32 см и намазваме с масло.

Подготвяме голяма тенджера с вода, с добавена чаена лъжичка сол, в която ще варим корите и голяма купа със студена вода, в която ще вадим сварените кори една по една.

Тестото разделяме на осем части и оформяме на топчета. Всяко едно разточваме на тънко, като две от корите разточваме с големина по-голяма от тавата, така че да покрива и стените и да излиза малко отгоре, а останалите долу-горе с големина на тавата, или малко по-големи. Двете по-големи кори отделяме, хубаво набрашнени. Те няма да се варят, а останалите шест се варят в подсолената вода.

Всяка разточена кора хубаво набрашнена сгъваме на четири и подреждаме в чиния, или поднос.

Поставяме първата сурова кора в тавата, като намазваме хубаво с разтопеното краве масло. Отгоре разпределяме част от плънката от сирена. 

Загряваме тенджерата с водата и солта и когато заври водата варим една по една корите. Първо разгъваме първата кора, спускаме я бавно във водата от единия край, докато се потопи напълно и варим 2 минути. Изваждаме кората с помощта на щипки, като още във водата я сгъваме, за да може по-лесно да я извадим цяла. Ако се скъса не е проблем. Изваждаме я в гевгир /сложете под гевгира купа/, веднага я пускаме в купата със студена вода, разбъркваме да се охлади. После пак я прехвърляме в гевгира да се отцеди за секунди, след това я разгъваме и поставяме върху другата кора с пълнежа в тавата, като не я изпъваме да става равна, а както е "накъдрена". Намазваме хубаво с разтопеното масло с четка и поръсваме част от пълнежа от сирена.

При изваждането на всяка кора в гевгира и поставянето и в купата за охлаждане, поставяме във врящата вода следващата кора. Така докато подреждаме корите и плънката следващата кора е готова. Студената вода за охлаждане се сменя на всяка кора. 

Плънката се разпределя така, че да има за всяка част равномерно. Най-отгоре за покритие има само сурова кора.

След като наредим първата сурова кора и последващите шест сварени с плънката между тях, слагаме последната сурова кора, като хубаво притискаме да влезе плътно по стените от вътрешната страна на баницата. Намазваме отгоре с останалото краве масло и по желание с едно разбито яйце.


Печем баницата 50 минути на 180 градуса, на второ ниво от долу нагоре, като ако много се препече отгоре може да поставим лист алуминиево фолио да не прегори. Или на 180 градуса с долно нагряване с вентилатор , отново за 50 минути. Баницата така се изпича равномерно без да се налага да се покрива.

Изваждаме и оставяме 10-15 минути, преди да разрежем. Гореща е и по-стабилна, след като се остави да престои.

От това количество получаваме 6 доста големи и високи парчета. Всяка хапка е наслада и трудът си заслужава.





4 коментара:

Сончето каза...

Разкошна е, Дари! Варенето на корите малко ме притеснява, но ще я пробвам задължително! Прегръдки и целувки!

Kokona каза...

Няма какво да те притеснява. Все едно вариш паста. И вкусът после е подобен. И дори да се накъса някоя при вадене не е драма. Просто се подреждат парчетата. Аз скъсах една,докато хвана цаката при вадене.

Оооо, не! каза...

Леле Даре, от години и се каня и още не съм се решила.Много вкусно изглежда.

Kokona каза...

Няма да съжаляваш 😁