вторник, 21 ноември 2023 г.

Роял Павлова/ Royale Pavlova


Обичам Павлова и съм приготвяла много и различни видове от този десерт.

Короната не ми се получи като на тортата на Джейми Оливър. То като се стараеш най не се получава, но здраве да е.

Изпекох на по-ниска температура, че често пека такива целувчени и си знам фурната, но по рецепта е на 130 градуса.

Съставките са малко повече от половин доза. Пълната доза щеше да ни озори, затова намалих. Лимонов кърд си направих. Тук даже не знам продават ли в БГ, но съм правила по различни рецепти, с различно съотношение на съставките и винаги се получава. Сега по рецепта на Джейми приготвих.

А алкохолната напитка за десерта е популярна в Англия. Имат серия на различна алкохолна основа и съдържащи различни овкусители. В случая Pimm's 1 е първата и най-популярна и често се правят с нея разхлаждащи коктейли, като се смеси с газирана вода, лимонада или шампанско - според случая и се добавят цитруси, ягоди, краставици и лед.

Продават в България, но си съчетах за единия десерт хубав джин, вермут, фреш от цитруси и ароматизирах малините. Малко разредих и в чашите за снимките.

Рецептата на Джейми Оливър тук: Роял Павлова


А ето и от мен рецепта:

4 големи яйца 

200 г пудра захар

300 г малини

2 супени лъжици Pimm's  /направих си имитация на Pimm's 1/

25 г филирани бадеми

300 мл млечна сметана

150 мл гръцко кисело мляко /смесих гъсто българско кисело мляко 100 грама и добавих 250 г Филаделфия/

2 с.л. пудра захар

1 с.л.  ванилова паста или екстракт

200 г буркан лимонов кърд (направих си лимонов кърд по рецепта на Джейми)

25 г бял шоколад / пропуснах го/

листенца прясна мента




Загрейте фурната до 130°C /пекох на 100 градуса 1 час и оставих 30 минути целувките в затворена фурна/ Разделете яйцата на белтъци и жълтъци (запазете жълтъците, за да направите лимонов кърд) и разбийте белтъците в свободностоящ електрически миксер, докато образуват меки връхчета, след което, добавяйте на порции лъжица по лъжица захарта, докато получите красив плътен, лъскав меренг -  /общо време за разбиване 8 минути/

Застелете с хартия за печене голяма правоъгълна тава от фурната за печене. Оформете два кръга от белтъците, един с диаметър 20 см и един 10 см. С лъжица издърпайте от белтъците нагоре, да се образуват връхчета, които да наподобяват корона. /При мен не се получиха тези връхчета/

Печете 1 час или докато целувките станат хрупкави, след това изключете фурната, оставяйки меренгите там, докато фурната се охлади - /държах само половин час, че нашата фурна изситива часове, ако е затворена/

Междувременно поставете половината малини в купа с Pimm's , разбъркайте и оставете да се накиснат. Запечете филираните бадеми в малък тиган с незалепващо покритие - запичането става за секунди в сух тиган.

Когато сте готови за сглобяване на Павлова, разбийте сметаната с пудрата захар до меки връхчета, добавете киселото мляко, крема сиренето и ванилията и разбийте, докато се смесят съставките. 

В сервизна чиния поставете големия меренг като внимателно го отлепите от хартията. Отгоре разпределете 1/2 от млечния крем, поръсете с печените бадеми, няколко лъжици лимонов кърд и алкохолните малини. Отгоре поставете малкия меренг, разпределете останалия млечен крем, малко лимонов кърд и останалите малини. Поръсете с филираните бадеми, по желание настържете малко бял шоколад и украсете с листенца мента.

Тортата може да се консумира веднага, но и отлежала в хладилника е вкусна.



Как си направих имитация на Pimm's 1. Има различни видове от тази напитка, под различни номера, като за рецептата ползвах  Pimm's 1. В  Pimm's 1 основната алкохолна съставка е джин. Смесих равни части джин, вермут, добавих фреш портокал, фреш лимон и с това овкусих малините в десерта.

А в чашите към снимките е разреден коктейл и има и ягодов ликьор.


Pimm's Cup е един вид коктейл, наричан още плодова чаша. Коктейлът се прави с Pimm's 1, лед, малко захарен сироп, фреш лимон /ако не се разрежда с лимонада/ и  се разрежда с газирана вода, лимонада или шампанско. Може също джинджифилова лимонада. В коктейлът се добавят пресни плодове като ягоди, лимони, портокали, също има варианти с краставица и ябълки, освен другите плодове.

Понеже варианти за направа на домашен Pimm's 1 има всякакви, а съставките се пазят в тайна, опитах да си направя още веднъж, но този път вариант с карамелизирани портокали, които сложих в буркан и залях с част и половина джин и половин част вермут /ако има портокалов ликьор като Коантро, може да се добави 1/4 част от него/. Трябваше ми кора на горчив портокал, но не намерих, затова без нея. Сместа оставих да престои 24 часа в затворен буркан. За направа на чаша Пимс сложих 40 мл от сместа, добавих лъжица захарен сироп, пресен лимонов сок и газирана вода, резени портокал, лимон, пресни ягоди и мента. Определено може да се нагоди за всеки вкус, като се добави и малко горчива нотка, като тоник, или сладка, като повече захарен сироп, повече мента, или ментов сироп, но това е вече според вкуса.


Лимонов кърд:

Как направих лимоновия кърд. Смесих в огнеупорна купа жълтъците, пудрата захар, лимоновата кора, лимоновия сок и щипка сол. Поставих над тенджера с малко вряща вода на котлона (на 6 степен от 9 степени), като дъното на огнеупорната купа не трябва да опира водата. Бърках с бъркалка, докато кремът се сгъсти леко (10 минути). После добавях кравето масло нарязано на кубчета едно по едно и разбърквах след всяко кубче до разтваряне и усвояване в сместа. Готовият крем оставих да се охлади на стайна температура, като периодично разбърквах. После покрих с фолио за свежо съхранение и охладих в хладилника.


Съставки по рецепта от Джейми / Понеже направих малко повече от половин доза от тортата, ако решите да правите по-горната рецепта, намалете съставките по-долу наполовина/ Аз направих пълната рецепта и си прибрах крем в бурначе.

* настъргана кора от 1 лимон

* сокът от 2 лимона /нужни са 100 мл сок/

* 5 яйчени жълтъка /сложете 3 за половин доза/

* 125 г пудра захар

* щипка морска сол

* 100 г несолено масло /студено, нарязано на кубчета/




Няма коментари: