вторник, 2 януари 2024 г.

Празничен венец от сирена и мезета

Една идея за празнично плато с мезета и сирена от Рудолф Ван Веен, от неговата книга "Парти през цялата година"

Нямах наличните сирена и мезета. Взех идеята за платото, като подредих каквито мезета имах. Получи се ефектно и вкусно. Подходящо за парти с приятели, а защо не и за празнична закуска.

Рудолф е използвал за своето плато по 150 г сирена пекорино, фронтина, таледжио, по 100 г тънко нарязани салам, копа ди Парма, шунка сан Даниеле, 100 г грозде без семки, 50 г пушени бадеми, 2 пресни смокини, няколко стръка розмарин.

От рецепта няма нужда. Просто върху подходяща дъска или плато се подреждат нарязаните мезета и сирена в кръг, за да се образува венец.


За моя венец използвах: сушен врат, зряла моцарела, луканка, салам, маслини, бадеми, сушени сливи и смокини, а иначе трябваше и грозде, ама го забравих.




Няма коментари: