петък, 12 април 2024 г.

Ranginak/ Персийски бонбони с фурми и орехи

 Ranginak/ Персийски бонбони с фурми и орехи


Рангинак е популярен ирански десерт с фурми и орехи, който се приготва за Ифтар. Прост десерт, без печене, приготвя се бързо, ефектен и вкусен е, дори с минимално количество захар. 

Десертът обичайно се сервира цял като пай и в кръгла форма, а всеки си отрязва парченце колкото иска. Според източниците, които прегледах, има леки разминавания при приготвянето, което е нормално за всяко едно домакинство. Едни приготвят десерта на индивидуални порции, като пълнят ирански фурми без костилка с леко запечени и нарязани на едро орехови ядки, заливат с препечено в масло/гхи брашно и подправено с аромати и отгоре украсяват със смлян шамфъстък и листенца рози.

Други правят традиционно десерта като пай, подреждайки пълнените фурми плътно в тава и притискат със смес от запържено в масло/гхи брашно, подсладено с лъжица пудра захар, кардамон, канела и поръсват с шамфъстък.

Опции за ароматите са кардамон, канела, розова вода, като обичайно се среща повече с канела и кардамон.

Трети затоплят в тиган фурми и орехи и плътно притискат в тава на два реда, заедно с препечено брашно и запържено в масло/гхи с аромати, като последващо при разрязване десертът е по-стабилен.

В някои рецепти брашното се пържи с маслото в продължение на 15-20 минути, на умерена температура, докато не стане с лек орехов цвят. Последващо се добавят ароматите. Според мен така сместа би станала много гъста и не би могла да се размаже върху фурмите. Затова и последващо съветват при нужда да се добави още мазнина.

Друга опция е първо да се препече брашното, докато смени цвета си до съвсем леко бежов цвят и последващо да се запържи в гхи, с добавена лъжица пудра захар и аромати, колкото да се смесят съставките - за около минута в тиган. При нужда се добавя 1 с.л. олио, ако сместа не се маже, а е суха. Аз избрах тази опция, тъй като запържването на брашно в непречистено масло, за по-дълго време, отнема всички примеси от маслото и първоначалното количество масло за рецептата в сместа се губи, сместа става много гъста, ронлива, и последващо добавяне на още мазнина не би било много подходящо.

Рангинак е десерт тип халва. При разрязване, дори с много остър нож, се натрошава и трудно може да се направят хубави малки хапки, затова избрах да представя десерта под формата на бонбони.

Подходящи фурми за десерта са средно големи и сладки ирански фурми като Ротаб, Maryam.  Но на много места се прави с кралски фурми Меджул. Предпочитани заради своя вкус и големина.

Брашното в рецептата е обикновено бяло брашно, но успешно се заменя с нахутено брашно, в случай че искате да направите безглутенова версия на десерта.

За десерта се ползва 1 с.л. пудра захар, колкото да подслади бисквитения слой. Вероятно може да бъде заменена с подсладител, или друг вид захар - примерно кокосова пудра захар, която аз много харесвам.

Вместо с шам фъстък десертът може да се поръси с кокосови стърготини, а  бисквитената смес да се ароматизира с розова вода.

Бонбоните се приготвят много бързо. От посоченото количество излизат между 50-60 бонбона, но зависи големината на фурмите и колко ядки ще сложите и колко от пълнежа с препечено брашно.


Продуктите за този вкусен десерт може да намерите в онлайн магазин Натурал тук: https://magazinnatural.bg/

Рецепта:

* 50-60 фурми Ротаб / Мириам или наполовина брой Меджул без костилка

* 1 чаша нарязани на едро орехови ядки / леко запечени/


За покритието /халвата/:

* 140 г бяло брашно /или нахутено брашно/

* 50 г пречистено масло /гхи/

* 1-2 с.л. слънчогледово олио

* 1-2 с.л. пудра захар /може кокосова пудра захар/

* 4-5 шушулки кардамон /изваждат се семенцата и се стриват в хаванче/

* 1/4 ч.л. канела


За поръсване:

* 50 г смлени или нарязани на едро ядки шамфъстък

* няколко листенца роза или портокалови кори по желание за украса


Цепнете фурмите без костилка и ги напълнете с нарязани на едро и леко запечени орехови ядки.

Запечете брашното в тиган на умерен огън /6 -та степен от 9 или 3-та от 5 степени/, при непрекъснато разбъркване за около 15 минути, докато леко замирише на ядки и добие бежов цвят. Добавете гхи-то, пудрата захар и ароматите, разбъркайте за минута. Ако сместа е много гъста и не се размазва по лъжицата, добавете 1-2 с.л. слънчогледово олио.

Оставете леко сместа да се охлади и докато е още топла напълнете отвора на фурмите, като притискате с пръсти върху ядките, и изравнете отгоре сместа. 

Поръсете с нарязан на едро шам фъстък, като притискате леко към халвата и по желание добавете листенца роза или портокалови кори.

Бонбоните може да се съхраняват на стайна температура /на по-хладно/ или в хладилника, в кутия с капак.

Тук може да видите рецептите и различни начини се сглобяване на десерта:

1- https://www.madeofsugarandsaffron.com/post/ranginak-persian-date-walnut-dessert?ssp_iabi=1682622191561

2- https://www.unicornsinthekitchen.com/ranginak-persian-date-walnut-dessert/

3- https://www.thedeliciouscrescent.com/date-walnut-dessert-ranginak/

4- https://cookingcounty.com/how-to-make-ranginak/



А ето и вариант на Рангинак в кръгла форма.

Нужна е кръгла тава с диаметър 15 см, но може и правоъгълна тава.

Лист хартия за печене

Рецепта:

За основата:

* 25 броя фурми Ротаб /или 15-17 Меджул без костилка

* 100 г орехови ядки / леко запечени/


За покритието:

* 140 г бяло брашно /или нахутено брашно/

* 50 г пречистено масло /гхи/

* 1 с.л. слънчогледово олио

* 1-2 с.л. пудра захар /може кокосова пудра захар/

* 4-5 шушулки кардамон /изваждат се семенцата и се стриват в хаванче/

* 1/4 ч.л. канела


За поръсване:

* 30-40 г смлени или нарязани на едро ядки шамфъстък

* няколко листенца роза по желание


Напълнете фурмите без костилка с нарязани на едро и леко запечени орехови ядки.

Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 15 см с лист хартия за печене, или поставете ринг за торта с диаметър 15 см, в сервизна чиния и намажете стените с разтопено краве масло или олио.

Подредете напълнените фурми плътно във формата.

Запечете брашното в тиган на умерен огън /6 -та степен от 9 или 3-та от 5 степени/, при непрекъснато разбъркване за около 15 минути, докато леко замирише на ядки и добие бежов цвят. Добавете гхи-то, пудрата захар и ароматите, разбъркайте за минута. Ако сместа е много гъста и не се размазва по лъжицата, добавете 1 с.л. слънчогледово олио.

Готовата смес изсипете върху фурмите, разпределете равномерно, като силно притискате. Сместа ще се разпредели и ще запълни и малките празнини между фурмите.

Поръсете плътно със смлян шам фъстък. Украсете с листенца роза по желание.


Оставете да се охлади на стайна температура за 1 час, след това преместете в хладилник и оставете за поне 4 часа преди да нарежете, а най-добре за една нощ.

В Иран сервират десерта цял на масата и всеки си отрязва парченце колкото желае. Може да нарежете на малки порции, но имайте предвид, че се начупва при разрязване и трябва да ползвате много остър нож.





Няма коментари: