петък, 28 февруари 2025 г.

Морковен сладкиш


2 големи моркова /400 г

1 портокал

3 големи яйца

130 мл олио 

200 г захар

125 г бадемово брашно

125 г орехово брашно /фино смлени орехови ядки

50 грама царевично брашно 

1 ч.л. ванилов екстракт

15 г бакпулвер

Морковите, олиото, кората на портокала и сокът от него се пасират в блендер или чопър до гладка смес.

Яйцата се разбиват със захарта с миксер за около 4 минути. В купа се смесват двата вида брашно, царевичното нишесте и бакпулвера и сместа се разбърква.

Към яйцата се добавя морковената смес и ванилията и внимателно се разбърква с шпатула. На порции се добавят сухите съставки, като внимателно се разбърква, докато се смесят с течните съставки.

Сместа се изсипва в намазана с мазнина и покрита с хартия или поръсена с бадемово брашно форма за торта с диаметър 22/24 см.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, на най-ниското ниво на фурната за 50 минути. Проверява се с клечка дали сладкишът е изпечен.

Готовият сладкиш се изважда и се оставя напълно да се охлади. Не го опитвайте горещ, а когато достигне стайна температура е чудесен.

Сервира се поръсен с пудра захар.

Оригиналната рецепта е на Матео Брунети и може да я видите тук: Морковен сладкиш

В оригиналната рецепта се използва само бадемово брашно и сладкишът е жълт и по-стабилен. Аз смесих бадемово и орехово брашно, затова сладкишът е кафяв, малко по-нестабилен, но пак е много вкусен.

Рецептата беше споделена от Karolina Dyja във Фейсбук група "сол & пипер"



Няма коментари: